Европа иска да реши кардинално и на общоевропейско ниво проблема с вътрешнообщностните сделки за плодове и зеленчуци. По-точно какво е планирано още никой не може да каже – нито земеделското ведомство, нито заетите в сектора браншови организации. Ясно е едно – проблемът с обратното начисляване на ДДС остава болната тема за овощари и зеленчукопроизводители.
 
 
„Проблемът при нас е, че от Гърция влизат стоки без ДДС. Ние пък имаме „щастието“ да сме до Турция, Македония и Сърбия – страни с много силна държавна политика, по отношение на сектор „Плодове и зеленчуци“. Това, което разбираме е, че явно проблемът не е само при нас. От ресорното министерство ни отговориха, че това е въпрос на финансовите министерства, а не на земеделското“, коментира пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджански овощарски съюз (ДОС).
 
Към момента у нас механизъм за прилагане на обратно начисляване на ДДС е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури.
 
[news]
„Това може да стане и при нас, но трябва да има политическа воля. В зърнения сектор се случи така, тъй като се хванаха много сделки с фиктивен износ на зърно и теглене на ДДС от държавата. Тогава се реши да се направи такъв механизъм. При нас го има същото, но не в такъв голям мащаб“, обясни Търпанова.
 
Тя е на мнение, че съществува фиктивен износ на оранжерийни продукти.
 
„Вече трета година работим по това да се въведе подобен механизъм и в нашите сектори. Имахме разговори и с Бойко Борисов, и с бившия, и със сегашния кабинет на агроведомството, но нищо не можем да постигнем затова да се направи обратно начисляване на ДДС. Искаме подобен механизъм, за да може фабриките да дойдат при нас и да намалим печалбите на фиктивния износ. Това е основното, което целим и смятаме, че част от тези пари ще останат в сектора, с което ще се вдигне и стандарта на продуктите“, каза земеделският производител. 
 
Темата за обратното начисляване на ДДС или вариант за намаляване на ставката при реализиране на продукция в сектора коментира  и зам.-министър Вергиния Кръстева. 
 
„Знам, че има такива разговори относно обратното начисляване на ДДС. Знам и че това е проблем не само на България, но и в цяла Европа. За момента обаче няма стъпки в тази посока. Знам, че министър Порожанов се беше ангажирал да повдигне въпроса, но не постигна никакъв резултат. Все пак темата не е на земеделското министерство, а на Министерството на финансите“, обясни зам.-министър Кръстева.