Вносът на пипер у нас през тази година се оценява на 7 551 тона, като отчетеното количество е по-голямо от вътрешното производство - 6 964 тона. 

Производител: Добавената стойност е единственото решение

Специалисти от аграрното министерство обявиха това в месечния бюлетин за юли. Тяхната оценка е, че при трите основни групи зеленчуци – домати, картофи и пипер, предлагането на пазара превишава търсенето, но ролята на вноса е значителна.  

Българските домати са 52 604 тона, докато вносните са 31 794 тона. Отчетен е и минимален износ в размер на 4 565 тона. Експертите отбелязват, че през юли доматите от открити площи са поскъпнали със 73% до 2,08 лв./кг. спрямо юни, когато са били средно по 1,20 лв./кг.

Това движение на цените е необичайно за летния сезон, но бюлетинът не предлага обяснение на явлението.

Експертите: „Наблюденията върху пазара на плодовете и голяма част от зеленчуците през юни показват, че предлаганите количества българската продукция постепенно се увеличават и техният дял надхвърля продажбите от внос.“

Вътрешното производство на картофи е отчетено в размер на 51 733 тона, а вносът – 23 769 тона. На месечна база през юли пресните картофи са поевтинели с 44%.

Оранжерийните краставици са поскъпнали миналия месец почти двойно (с 98%) от 1,53 лв./кг до 2,22 лв./кг. Значително увеличение - с 45% на месечна база, се наблюдава и при цените на краставиците от открити площи - от 1,10 лв./кг на 1,60 лв./кг. Това също е необичайно за сезона.

Турция и Гърция са водещи импортни дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие. Това съобщи за БТА Дафинка Грозданова, държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите.

Домати и краставици се внасят също от Албания и Северна Македония. В същото време български домати са намерили пазари в Румъния и Унгария. 

Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. На българския пазар са постъпили значителни количества френски и германски картофи, а част от родната продукция е заминала за Румъния и Гърция. 

Зеле внасяме от Северна Македония и Албания, а наше се продава в Румъния и Сърбия.

Дафинка Грозданова: Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - почти 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти. 

Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.

Според официалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56% от предлагането на пазара, ягодите – 59%, доматите – 66%, картофите – 53%.

През 2019 г. на пазара у нас се предлагат предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди.

Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

„Работи се активно по създаване на регистър за идентификация на търговците на плодове и зеленчуци“, съобщи Дафинка Грозданова. 

Всеки регистриран търговец ще има идентификационен номер, в който ще бъде заложена съответната кодификация. Тези, които не присъстват в базата данни, няма да могат да търгуват свободно с плодове и зеленчуци.

По-чести срещи с търговските вериги, обсъждане на възможностите за нарастване дела на търговията с български продукти, както и на промоцията на такива продукти, са другите стъпки, набелязани от министерството. 

Обмисля се също връщане и обратно начисляване на ставките за ДДС на сектор „Плодове и зеленчуци", посочи държавният експерт. По думите й така може да се постигне ефективна превенция и борба с данъчните измами.