Средният показател на ръста на цените на земята пред първите 3 години след откриването на пазара в Украйна ще възлиза на 72%. По тази причина инвестицията в земя с последваща аренда ще се превърне в един от най-добрите инвестиционни ходове през следващите 5 години. Това е мнението на икономистът Михаил Кухар, информира Agri-gator.

Ябълка на раздора: Пасищата - апетити за земя и субсидии

Изчисленията на експерта са направени съвместно с икономисти от USAID. Те са провели изследване как са се променили цените на земята след откриването на пазара в 12 страни от Източна Европа – от България до Прибалтийските страни.

Всички те отвориха пазара на земя от 1991 до 1995 г. Никой не чака четвърт век като нас, никой там не крещя, че това е родна земя, а всички започнаха да развиват фермерски движения. Ясно е, че земеделците там живеят по-добре, отколкото у нас. По наши данни средният показател на ръста на цената на земята за първите 3 години след отварянето на пазара ще бъде 72%, обясни Кухар.

По думите на икономиста през 2021 г. трябва да се инвестира в земя, която след това да се дава под аренда на фермери. Може да се инвестират буквално само 10 000 долара, но също така и хиляди и милиони, добавя той.

В Украйна в момента половината от малките и средните земеделски производители са готови да продават заради кризата с Covid-19.

Преживяваме година на рецесия, което означава, че именно през тази година бизнесът на конкурентите или просто на привлекателните обекти, ще може да бъдат купени на половин цена. Теорията на икономическите цикли гласи, че след криза настъпва нов цикъл на ръст. Тогава световната икономика ще расте, смята Кухар.

Ако планирате да купувате бизнес и да се разраствате, сега е моментът.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Измамница отмъкна стотици хиляди левове от доверчиви фермери

Екосхемите - един критичен поглед

Непроизводствените площи по ДЗЕС 9 – поредната ябълка на раздора