Регистрираните земеделски производители, чиито площи са пострадали от проливните дъждове (включително от преливане на язовири, скъсани диги и други), могат да подадат заявление за обследване при настъпили неблагоприятни събития, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Надежда: Дъждът напоява добруджанската земя и трупа запаси от влага!

След обилните валежи и снеготопенето от началото на тази седмица се стигна до наводнения, които нанесоха щети в десетки общини. Появиха се и редица сигнали за залети от вода стопанства.

Във връзка с това от МЗХГ обръщат внимание на засегнатите фермери, че след издаден протокол от обследването на щетите, могат да получат обезщетение за тях, като поясняват следното:

При настъпило неблагоприятно климатично събитие, в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, засети със земеделски култури. 

Заявленията се подават в Общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите. Обследванията на засегнатите площи се извършват от постоянно действащи експертни комисии, които са назначени със заповед на директорите на Областните дирекции „Земеделие“. След проведеното обследване комисиите издават констативни или обикновени протоколи в зависимост от степента на щетата”, обясняват от ведомството.

Експертните комисии към Общинските служби по земеделие обаче ще могат да обследват земеделските площи чак, след като метеорологичната обстановка го позволява и водата от площите се е оттекла.

На електронните страници на всички Областни дирекции „Земеделие“ в страната има посочени телефони за контакт при допълнителни въпроси, припомнят още от МЗХГ.