Хитра измамница, представяща се за брокер на земеделски земи, трупа присъди и години в затвора. 

Бизнесмен от Хисаря измамил ДФЗ

Органите на реда отдавна са запознати с Лили Божинова от село Узунджово. От няколко години “дамата” шета из Свиленградско и завлича с хиляди левове земеделски производители, разказва местният сайт https://stmost.info. 

Кариерата на 49-годишната Божинова е засечена от полицията през декември 2015-а г. От тогава до 4 декември 2017 г. успяла да измъкне общо 506 914,60 лева от фермерското семейство Николови. 
Те обработвали земя в района на община Свиленград. Божинова се свързала с тях, представила им се за брокер на недвижими имоти и им казала, че познава собственици на земи в землището на село Маточина, които живеят в друг град и искат да ги продадат.

Съпрузите и обвиняемата се срещнали с тях, при което бил оформен договор за продажба. В продължение на две години към сметки на Божинова били извършени общо 157 парични превода и две плащания на ръка на обща стойност 506 914, 60 лева. Когато купувачите питали кога ще им предаде документите за купените земи, тя отлагала срещите им. Това така и не се е случило, след което бил подаден сигнал в полицията.
За измамата Божинова получила наказание от 6 години затвор, което изтърпява в Сливен.

Но “успехите” на ловката измамница не спират до тук. Районният съд в Свиленград я наказа с 2 години и 4 месеца затвор за подобно престъпление. 
Този път през месеците юни и юли 2018 г. Божинова се свързала по телефона с жена, която заедно със съпруга си се занимавали със земеделие и наемали земя за отглеждане на различни култури. 

Божинова казала, че е брокер на недвижими имоти и че разполага с данни и информация за ниви на обща площ 34 декара, които се продават в землищата на свиленградските села Дервишка могила, Райкова могила и Мустрак. Тя твърдяла, че собствениците им ги предлагали на изгодни цени.

Успяла да убеди жената, че действително може да й съдейства за купуване на земите, но искала предварително да получи парите за тях. Така на няколко пъти лековерната фермерка изпратила на мнимата брокерка по посочени от нея сметки общо 13 220 лева. Въпреки че Божинова обещавала сделките да бъдат оформени документално пред нотариус, това не се случило. Нанесените щети не са възстановени и сделките не са сключени.

Но и това не е краят. Още едно висящо дело срещу измамничката има в прокуратурата в Свиленград. То пак е за измама със земеделски имоти. Предстои да бъде повдигната обвинение срещу Лили Божинова и по този случай.