Бил Гейтс – четвъртият най-богат човек в света и създател на империята Майкрософт, оглави класацията на най-големите собственици на земеделска земя в Щатите, съобщава Forbes.

Световните рекорди в земеделието

Тихо и кротко, технологичният гений, чието богатство се изчислява на 121 млрд. долара, придобива близо 1 млн. дка земя в общо 18 американски щата. Най-големите му масиви са в Луизиана, Арканзас и Небраска. Все още няма официален отговор как се използват. 

Проучване сочи, че земята се държи както от самия него, така и от трети страни в лицето на инвестиционното му дружество Cascade Investments. То членува в организация с нестопанска цел, която популяризира устойчиви земеделски стандарти и дава приоритет на защитата на културите, почвата и водните ресурси.

Но апетитите на Бил Гейтс в селското стопанство не са от вчера. През 2008 г. фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ задели 306 млн. долара безвъзмездни средства, с които да насърчи устойчивото земеделие сред дребните фермери в Африка и Южна Азия. Фондацията инвестира също в развитието на суперкултури, устойчиви на климатични промени, и млечни крави с по-висок добив. 

Гейтс може и да е топ собственик на частна земеделска земя в Щатите, но той не попада в стотицата на най-големите индивидуални собственици. Първото място в тази класация на Land Report се отрежда на председателя на Liberty Media Джон Малоун, който притежава 8,9 млн. дка ранчо и гори. По-надолу в списъка са семействата Форд, Макдоналд и Хейнс.