Не може да се продължава на принципа „И сам воинът е воин“. Виждам добри примери на производители, които се обединяват и работят заедно, коментира Николай Вълканов, анализатор и организатор на международния форум InteliFresh. 

Длъжник ли е държавата на сектор "Плодове и зеленчуци"?

„Не е нужно всеки земеделски производител да търси пазар. Когато сте петима или десетина и произвеждате заедно, по определени стандарти, тогава е много по-лесно да влезете при по-голям търговец, дори директно в търговска верига. Тогава нещата ще започнат да се случват по различен начин“, категоричен е той. 

По думите му във време на война най-добре оцеляват именно земеделските производители. На кризата може да се погледне като на възможност за развитие. 

„Със сигурност някои стопанства ще излязат от бизнеса или ще спрат временно производство – това е тенденция в цяла Европа. Някои са особено силно енергийно зависими или страдат от липса на работната ръка. Но докато едни отпадат, се отваря възможност за други, които са по-упорити и искат да се развиват въпреки трудностите“, смята управителят на InteliAgro.

За да се справят с предизвикателствата на времето, много фермери се ориентират към нови технологии, ноу-хау, коопериране. За съжаление, това е процес, който отнема време. 

„Сигурен съм, че тепърва ще има доста интересни примери на хора, които по много гъвкав начин са успели да излязат от ситуацията, било то чрез насочване към алтернативни източници на енергия, на финансиране или технологии, които по един или друг начин им помагат да оцелеят и да преодолеят проблемите в момента“, посочва Вълканов. 

Според него Ковид пандемията и войната в Украйна по-скоро облагодетелстват малките производители, които не трябва да се отказват.

„Потребителите все повече се приближават до селския тип начин на живот, до директния производител и до директната доставка. Мисля, че покрай тези два стимула малките производители имат своето място в момента на пазара“, убеден е анализаторът.