Освен от скъсяване на веригата за доставки производителите имат нужда и от скъсяване на веригата за комуникация. И трите страни – фермери, преработватели и търговци, трябва да си говорят повече в търсене на златната бизнес среда, в която всички да са еднакво доволни.

Мисията възможна: Удвояване на производството на плодове и зеленчуци

Достойни за уважение са тези инициативи, които протягат ръка и на едните, и на другите, за да може производството на плодове и зеленчуци да възвърне предишната си слава на печеливш сектор, а не на чувствителен, като какъвто го третират в момента.

Една такава инициатива за пример е международната конференция InteliFresh, която дава платформа за бъдещи партньорства между производители, асоциации, преработватели и хранителни вериги. След двугодишно прекъсване заради пандемията форумът се завърна на 11 октомври в Интер Експо Център – София.

„Държавата и управляващите през последните двайсетина години са един голям длъжник към сектор „Плодове и зеленчуци“. Той формира висока добавена стойност и осигурява най-голям процент работни места в земеделието – 0,3 човека на хектар. Това е сектор от изключително социално значение“, подчерта зам.-министър Тодор Джиков в своето официално слово.

Инициативата, на която Агри.БГ бе медиен партньор, предостави поле за обмен на опит между водещи компании в Нидерландия с български партньори. За първи път бизнес мисия от скандинавската страна посети София, а на следващия ден и Аграрен университет – Пловдив, за да постави началото на амбициозен проект за удвояване на производството на плодове и зеленчуци у нас за следващите пет години.

„Трябва да работим интензивно, за да построим мост между нидерландското и българското земеделие и да постигнем един зелен сектор на високо ниво. Предизвикателствата, които ни предлага времето, не са решими от една държава. За тях е нужно сътрудничество“, категоричен бе Гидо Ландхеер, генерален директор на Министерството на земеделието на Нидерландия.

Как точно може да стане това, бе темата на дискусия, която се проведе в рамките на форума. В нея се включиха зам.-министър Георги Събев, представители на фермерски организации у нас и нидерландската търговска мисия. В двустранното сътрудничество между двете страни ще участват също университети и изследователски институти.

Нидерландия, която е водеща в оранжерийното земеделие, определено има какво да ни покаже по отношение на кооперирането между производителите и технологиите за ефективно производство. България, от своя страна, има онези природни дадености, за които много страни могат само да мечтаят. Въпросът е как далновидната държавна политика да работи в полза на сектора, така че да има достатъчно родни плодове и зеленчуци не само на нашата трапеза, но и за износ.

Очаквайте видеоматериали от InteliFresh 2022, в които Агри.БГ представя гледната точка на различни участници във веригата за доставки и комуникация.