Южна Корея е страна, която може да бъде пример за много други, когато става дума за модерно земеделие. Преди дни президентът Юн Сук-юл посети едно от стопанствата в страната, за да покаже подкрепата си за сектора и развитието на интелигентните ферми, пише Korea Times.

Млад фермер за ОСП: Направете добър бизнес план!

Юн посети Иновационната долина на интелигентната ферма в град Санджу,  който се намира на 166 километра югоизточно от Сеул, за да се срещне с млади фермери, отглеждащи ягоди и домати с помощта на интелигентна технология.

През февруати тази година, по време на президентската си кампания, Юн Сук-юл обеща да превърне града в ключов източник на смарт технологии. Няколко месеца по-късно той се върна при младите фермери, за да покаже подкрепата си.

През последните населението в селата, което се занимава със земеделие, постоянно намалява. Кризата допълнително се изостря от климатичните промени. Именно затова президентът на Южна Корея залага на стимулиране на интелигентното земеделие, базирано на големи бази данни, AI и цифрови технологии. Тази седмица той се ангажира с включването на допълнителни обучения и консултантските услуги за фермерите.

Юн каза още, че правителството планира да увеличи броя на интелигентните ферми.

Младите хора са двигателят на иновациите в селскостопанската индустрия, заяви президентът. За да ги стимулира, той предложи да се удължат дългосрочните наеми на земя и да се намалят лихвените проценти по новите бизнес заеми.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ерик Борисов: Докато аз съм тук, Плевенската черноглава овца ще я има!

Европейски награди за биоземеделие. Кои са победителите?

Фермер: Няма хора за животновъдството, а приемствеността почти липсва