Планът  за развитие на биологичното производство , приет през март 2021 г., възприема подхода, че за да се стимулира биологичното производство, потребителското търсене на биологични продукти трябва да расте. Това изисква, наред с други неща, повишена обществена осведоменост относно характеристиките и ползите от биологичното производство.

Вечната тема: Пасища само за реалните животновъди, възможно ли е?

За тази цел планът включва провеждане на годишни награди за признание за отлични постижения в биологичния сектор.
Церемонията по връчването на наградите на ЕС за органични продукти се проведе в Брюксел на 23 септември 2022 г. като една от редица дейности и събития за отбелязване на Европейския ден на биологичните продукти. Агри.БГ бе част от събитието.
По време на събитието бяха раздадени 8 награди в 7 различни категории. Те признаха различни участници по веригата, които са разработили отличен, иновативен, устойчив и вдъхновяващ проект, създаващ истинска добавена стойност за биологично производство и консумация. 

Добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки

Част от събитието бе и еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, който даде и началото на награждаването: 

"Тази година е годината на предизвикателствата. От Ковид-19 пандемията до нелегалната агресия на Русия в Украйна, заедно с екстремните климатични предизвикателства. За мен и много от вас тази година доказа, че органичните продукти могат да бъдат решението. Тази трудна година показва, че сега е по-важно от всякога да бъдем независими от торове, пестициди и други суровини. Биоземеделието предлага различни допълнителни предимства и превъзхожда конвенционалното земеделие в условия на суша", коментира Войчеховски.

Ето кои са и победителите

Категория 1: Най-добра жена органичен фермер и Най-добър мъж органичен фермер 

 

Най-добра жена органичен фермер 

Nazareth Mateos Álvarez, Испания

Младата дама управлява завод за производство на органични гъби без подкрепа от Общата селскостопанска политика (ОСП). Тя е разработила уникален метод за култивиране, който максимизира качеството на продукта, като същевременно минимизира вложените средства и драстично намалява потреблението на вода. 

Най-добър мъж органичен фермер 

David Pejic (еко ферма Zrno) - Хърватия

David Pejic управлява най-старата органична ферма в Хърватия. Той отглежда над 60 различни култури на 22 хектара, с помощта на 39 служители, управлявайки най-голямата био интензивна градина без обработка в региона, като същевременно се фокусира върху енергийната самодостатъчност и задържането на вода. Фермата е силно ангажирана с образователни, обучителни и консултантски инициативи, особено за малки и млади фермери, и включва пекарна на място и собствен органичен ресторант, под цялостна концепция от ферма до трапезата.

Категория 2: Най-добър органичен регион

 

Окситания, Франция

Регионът Occitanie във Франция прилага Зелената сделка и Плана за биоземеделие, за да направи органичните храни и земеделието приоритет за своето развитие. В момента 19% от цялата земеделска земя е под биологично земеделие, включващо 608 285 хектара и 13 265 ферми. Целта е до 2030 г. 30% от всички земеделски земи да бъдат заети с биологично земеделие. Възприет е цялостен подход, включващ приобщаващо регионално управление и пълната верига на стойността от производството до потреблението. В момента 33% от регионалната помощ за селското стопанство отива за биологично земеделие. 8% от цялата храна, доставяна от региона в учебните заведения също е органична. 

Категория 3: Най-добър органичен град

 

Община Seeham am Obertrumer See, Залцбург, Австрия

Община Seeham е част от „Organic Cities Network Europe”. Тя включва 33 органични ферми, органични местни доставчици, органични производители и органична мандра. Всички местни училища и детски градини предлагат био обяд и 100% от храната в градските обществени трапезарии е органична, а 70% е местна. Местният органичен магазин е ключов партньор, който позволява на града да снабдява регионално и сезонно, като доставя храна с електрически превозни средства. Градът разработи пътека за пчелни приключения през 3 000 кв. м цъфтящи площи и обществена градина. Важен акцент е повишаването на осведомеността относно здравословната и качествена храна и създаването на местни работни места.

Категория 4: Най-добър органичен биорайон

 

Associazione Bio-Distretto Cilento - Campania, Италия

Био-районът е пионер и модел за други био-райони на международно ниво. Той обединява органични производители и преработватели, потребители, туристически оператори и публични органи около общи инициативи. Регионът също така подкрепя развитието на къси вериги на доставки, местни пазари и зелени обществени поръчки, увеличавайки потреблението на местно произведени храни. Той свързва всичко това с туристически инициативи (био-плажове, био-пътеки), облагодетелстващи както крайбрежните, така и вътрешните райони и в крайна сметка облагодетелстващи създаването на работни места, социалното сближаване и съживяването на селските райони. Той е вдъхновил INNER мрежата от био-райони.

Категория 5: Най-добро органично малко или средно предприятие 

 

Goodvenience.bio GmbH - Магдалена, Тюрингия, Германия

Предприятието Goodvenience.bio GmbH, в което работят 10 души, произвежда ръчно изработени и органични бульони, супи, сосове, подправки и масла. Поставя се силен акцент върху устойчивото, кръгово и иновативно производство: енергийна ефективност, въглеродна неутралност, минимизиране на отпадъците, обработка на инвазивни видове (напр. раци), къси вериги на доставки и насърчаване на здравословни диети. Това е социално приобщаваща компания, която обучава и наема хора със специални нужди и плаща над средните заплати.

Категория 6: Най-добър търговец на органични храни

 

Ферма за дървета в Лиеж - Lantin, Лиеж, Белгия

Това е малък супермаркет във ферма, продаващ органични продукти като месо и брашно, не само от самата ферма, но и от органични производители в целия регион от 1978 г. насам. Съществува силен акцент върху устойчивото и кръгово производство (фуражът на животните идва от фермата и от произведените органични отпадъци) и преработката (домашно приготвени студени разфасовки на месо). В супермаркета работят 25 души, използва се зелена енергия, избягва се опаковането и ограничава емисиите от транспорта, като търговецът се фокусира върху местните доставки. 

Категория 7: Най-добър органичен ресторант

 

Lilla Bjers HB - Висби, остров Готланд, Швеция

Lilla Bjers е органична ферма и ресторант, работещи по концепцията „от семената до чинията“. Фермата е без изкопаеми горива и отглежда 300 различни култури, което спомага за запазването на биоразнообразието. Ресторантът си сътрудничи с местни ферми. Риба не се сервира поради изчерпването на Балтийско море, вместо това се култивират винени охлюви. Енергията се произвежда от вятър и биогаз. Избягват се опаковки и хранителни отпадъци. Този ресторант се е превърнал в център за обучение на млади органични фермери и готвачи. Гостите могат да получат подробна информация за културите, суровините и биологичния метод на отглеждане.