В момента, ако не беше баща ми, това стопанство не можеше да съществува. В нашето семейство два пъти изкарахме Ковид и с татко сме си говорили, че ако нещо се случи с един от нас, всичко това отива по дяволите. Това е истината. Няма хора за тази работа и все повече се стига до това, че приемственост почти липсва и трябва да се вкарат работници от чужбина.

Това коментира за Агри.БГ младият фермер от габровското село Петър Петров, който е и председател на Национална асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

От 3 години семейната ферма затваря цикъла на производство на млякото. 

“Хубавото е, че по този начин успяваме да реализираме краен продукт и успяваме да съберем цялата потенциална добавена стойност на това, което произвеждаме”, обясни Петър, който разполага освен с ферма, но и с комплекс с къщи за гости и мандра по Наредба 26. В стопанството се отглеждат крави и овце.

Предизвикателствата не спират, но младия фермер и баща му не се отказват.

“Наскоро купихме едно малко подвижно магазинче, с което директно улесних достъпа ни до хората. Най-малкото, защото иначе е незаконно. Според нашето законодателство потребителите могат да дойдат във фермата и да си купят продукт, но аз не мога да им го закарам в Габрово и да им го продам, така че с това бусче този проблем се изчисти”, каза още той.

Основен проблем остава реализирането на продукцията и по-скоро фактът, че се продава като бутикова стока.

“Най-вече проблема при фермерите, дори при тези, които са затворили цикъла е, че малките магазини, които продават тяхната продукция, я категоризират като гурме. И дори като бързо оборотен продукт, те се продават с изключително големи надценки от рода на 35-40%, което е проблем за всеки един производител”, обясни Петър.

По думите му запазването на такова стопанство е далеч по-трудната част от стартирането му.

“Лошото е, че търсим варианти за финансиране по схеми, за изкарване на пари от странични дейности, защото самото животновъдство в момента всеки ден е назад. Трудно е и не се получава особено. А иначе за мен цялата Обща селскостопанска политика (ОСП) трябва да се насочи към семейните ферми. Ако това не се промени, ще изгубим всичко. Това е истината”, заключи Петър Петров.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg