Животновъдът от Велинград, чиито стопанство и животни изгоряха при инцидент преди месец, вече проектира нова ферма и иска този път да е още по-добра, научи Агри.БГ от самия него. Вярваме, че освен трудностите в животновъдството е важно да се говори и за тяхното преодоляване, за волята и отдадеността на хората, които са фермери по душа. Ето как след трагедията продължава историята на Ваклин Бачов.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Намираме го в поредната институция, вършейки многото административни задачи. Откакто изгуби всичко, постигнато с години труд, не е спрял да търси начини да възроди отново семейната ферма. В злощастната нощ на 20 август фермата на Ваклин и родителите му – животновъди от 1989 г., е погълната от пламъци. Загиват 79 овце, 16 говеда, 4 кози и 5 телета-сукалчета. От шок възрастните стопани се поболяват и дори стигат до болница, а синът им е готов на всичко, за да им върне радостта и поминъка. И е на път да го направи.

Унищожената ферма е била изградена само с лични средства и кредити без никакво субсидиране, но сега Ваклин получил уверение от земеделското министерство, че ще получи помощ за купуване на нови животни. След щателна проверка, която установила изрядността на фермера и че причината за пожара не е по вина на стопанина, той ще получи някаква компенсация за загубите си.

„Аз не искам пари, за да си ги харча, а да възстановя фермата. Това, че ще ми помогнат за купуването на животни е най-голямата помощ за мен. До март месец следващата година трябва да съм ги възстановил. Правя всичко възможно, не съм се спрял. Ходих вчера в Института в Стара Загора на среща с технолог, чакам и проекта за строителство. Дано успея да се справя”, разказва фермерът.

Ваклин е твърдо решен да пребори трудностите и предизвикателствата и да изгради една още по-рентабилна ферма, но те все пак не са малко. Първо, изправен е пред заплахите от предстоящия зимен сезон, в който строителните дейности са сложни. Затова се е спрял на варианта с бързите конструкции – стомана с панели. Той е най-бързият, но и по-скъп - около 80 000 лв. ще струва според животновъда. „С тухлата е по-евтино, но за това време е по-трудно постижимо”, обяснява той. 

Докато се надпреварва с времето Ваклин усилено търси и най-добрата конфигурация от животни и породи за новото си стопанство. За овцете спрял на породата Лакон, за останалите още прави проучвания. Въпреки ударите на съдбата младият фермер иска да продължи да се занимава с животновъдство, но и не просто това, а да върне щастието на своите родители, да зарадва децата си с новите животни в стопанството и да създаде устойчив семеен бизнес. Това е достойно за уважение и подкрепа и се надяваме, че напролет ще отразим началото на мечтаната животновъдна ферма на Ваклин Бачов.