“През тази година за първи път продадох всички агнета още бебета, още сукалчета, защото имаше много голямо търсене и тази година няма да имам агнета за празниците”, разказа за Агри.БГ Галина Мирчева, собственик на овцеферма в село Петърница, Плевенско. Някои хора са взимали животните, за да ги отглеждат с цел последваща търговия, други - за личното стопанство, добави тя. 

“За мен този начин на реализация на животни е по-изгоден, защото аз държа агнетата при майките им, докато направят 15 кг или 30-40 дни. Тогава пък е най-силното мляко на овцата. Ако агнето се отдели от майката, това силно мляко може да се продаде.

Отделно, на агнето е нужна смеска, царевица, сено, люцерна, трябва да се гледа, да се ваксинира и накрая, докато стане май месец да бъде реализирано и продадено, то се е самоизяло два -три пъти”, допълни още Мирчева, която е един от победителите в конкурса AGRI AWADRS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ.


Обикновено амбициозната стопанка трудно може да покрие търсенето на агнета около Великден и Гергьовден и винаги досега е реализирала младите животни. 
“Аз винаги имам недостиг на месо покрай празниците, но съм говорила с колеги от Южна България, особено Хасково, Кърджали, където не могат да реализират животните си. Те стават големи и фермерите трябва да ги продадат без пари”, коментира още Мирчева. 

12 лв. за килограм живо тегло е очакваната цена и през този сезон за реализацията на агнета, прогнозира Галина Мирчева. 
Проблем за всички овцевъди обаче остава нерегламентираният внос на агнешко месо от страни извън ЕС, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност. 

Сред най-големите вносители на агнешко месо у нас са Македония, Румъния, Украйна. Стопаните все още настояват за лабораторен анализ на месото преди то да влезе на територията на страната, за да може да достигне до трапезата на българина качествен продукт. А за да могат да се подпомогнат родните животновъди, Галина Мирчева призова хората да избират български агнета, произведени в родни ферми.