Преди година и половина Ваклин Бачов стана известен за един ден в цялата страна. За съжаление с новината, че огънят е погълнал стопанството и животните, които отглежда. Така за една нощ младият животновъд от Велинград и неговите родители изгубиха поминъка си. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„Втора година не съм спрял да работя за секунда“, така описва живота си сега Ваклин пред Агри. БГ. На мястото на изгорелите обори вече е изградена нова конструкция, специализирана само за овце по проект с помощта на технолог за разпределение на животните.

В новата сграда има място за 150 овце и вътре под един покрив ще бъде доилната инсталация и приплодите. В момента Бачов има вече 100 овце и 50 млади животни е оставил за дамазлък.

28 000 лева е получил, за да възстанови изгорените животни по de minimis. Помощта обаче затруднила донякъде стопанина, тъй като е купил овцете и кравите, но към него момент не е имал обори и се наложило да наеме под наем стопански постройки.

„Изпълнихме всичко по договор, но е трудно с пасищата, ние нямаме къде да отидем. Фермата е в полето на оградена земя, но големите арендатори са наели наоколо земята и всичко е разорано. Имам наети пасища, но те са разпокъсани в едно малко землище.

Тук сме много хора на 900 декара земя, като има различни производители и почти цялата земя се работи“, споделя той.

През тази година Ваклин е взел бели петна за ливади и пасища, но се чуди как ще се стига до тях с животните, тъй като и пътищата са разорани. За да се достигне до ливадите ще трябва с животните да се обикаля много дълго през гората. Общинските пасища, които баща му е наел, също са много далече и труднодостъпни. 

Земеделският стопанин е изградил новата сграда със собствени средства и банков кредит, досега в семейството не са се възползвали от възможностите на европейските програми.

Ваклин дори е продал бизнеса си, за да се насочи основно към животновъдството. За съдействие разчита на Националната служба за съвети в земеделието, която има отскоро офис във Велинград. 

„Оказва се, че ако кандидатстваш по всички възможни направления, не ти трябва и да произвеждаш нещо, защото се връзват достатъчно пари на глава животно“, коментира младият стопанин. Според него обаче ще е трудно да се спазят изискванията за пасищата. 

Агнетата в района вървят по 9 лева живо тегло или 18 лева за килограм заклано животно. Ваклин се съмнява, че цената ще достигне исканите 12 лв./кг, тъй като първите македонски агнета вече са влезли в страната и те подбиват цената.

„Вече съм минал най-тежкото с построяването на сградата, ако има пасища и се затвори цикъла, млякото и агнетата ще останат чиста печалба. Има хляб в овцевъдството", убеден е Ваклин. Затова проучва възможността да завърши цикъла и да изгради малка мандра, както и да постави соларни панели върху новата сграда.