Трябва да се направи двоен регистър – за тези, които искат професионално да се занимават с пчеларство, и за други, за които това е хоби и допълнителен доход. Но всички пчелари трябва да бъдат в регистър, за да има яснота колко кошера има и какво се случва в бранша, коментира Теодор Пушкаров  за Агри.БГ.

Пчелар: Цената на меда е престъпно ниска

Младият мъж е потомствен пчелар, който се е учил на занаята от своя дядо. В момента се грижи за 150 пчелни семейства, като кошерите му са стационарни, разположени в монтанското село Меляне в Западна Стара планина. В бранша е от 2002 г., а професионално вади мед от 2008 г. 

Производителят определя тази година като нормална – нито силна, нито слаба. 

„Винаги гоня един добив от 45 до 50 кг мед от кошер. Тази година е около 47 кг, от което съм доволен. Миналата година беше доста по-силна. Тогава вадих почти 60 кг мед от кошер,“ спомня си Пушкаров. 

По думите му причина за тази „объркана“ година е времето – дъждовете напролет и сушата през лятото. 

„Пролетта беше много дъждовна. Трябваше да има мед, но нямаше. После изведнъж започна да има много медосъбиране. В началото на август всичко приключи, защото настана суша. Беше много топло, пчелните семейства отслабнаха, започнахме да ги захранваме, за да поддържаме силата им,“ разказва пчеларят. 

Медът, който неговите пчели събират, също зависи от времето.

„Основната паша ми е акация, но последно през 2015 г. вадих много и хубава акация. След това идва липовият мед. Тази година липата ми е добре. Магарешки бодил пак имам много, но пак зависи от времето – трябва през август и септември да бъде много дъждовно, а сега беше суша, така че тази година почти нямам. Имам също билков,“ обяснява младият мъж.

Пушкаров е регистриран по Наредба 26 за директни продажби. С финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество изгражда модерно помещение за преработка на добития мед. Познато лице е от фермерския пазар пред Министерството на земеделието всяка сряда.

„Отдавна съм спрял да продавам на прекупвачи. То няма цена – 3,60–3,80 лв./кг. През 2008–2009 г. цената пак беше толкова,“ спомня си пчеларят. 

Според него търговците спекулират с цените и информацията за вносен мед.

„Казват, че тази година е катастрофална за колегите във Франция и Италия. Защо тогава нашата цена пада? Същото говорят за украински мед, а колеги споделят, че не е толкова силен вносът от там. Сега взехме да говорим за китайски и аржентински мед. Според мен това си е спекулация на търговците. Постоянно ни пързалят,“ смята Пушкаров.

И тази година той ще подава документи за държавна помощ de minimis. Утвърденият бюджет за 2019 г. е повече от миналата – 4,5 млн. лв.

„Добре, че улесниха процедурата. Първите години беше ужас, голямо чакане падаше. Сега, тъй като съм по Наредба 26, занасям фактурите, за една минута си подавам заявлението и след седмица си получавам парите. Както има подпомагане за животновъди и зърнопроизводили, така трябва да има и за нас, пчеларите. За нашата субсидия всяка година правим едни стачки, коментира се. И накрая, останали няколко милиона. Или ги давайте, или не ги давайте,“ твърди младият производител.