България е седма в Европейския съюз (ЕС) по производство на мед с 11,8 хил. тона за 2018 г. Преди нас се нареждат Румъния, Германия, Унгария, Полша, Франция и Гърция. Това стана ясно по време на тридневния Международен панаир на пчеларски продукти, който се проведе във Варна.

Средно по 20 кг от кошер вадят пчеларите в Смолянско

Цената на едро на 1 кг мед у нас през миналата година е 2,53 евро при средна за ЕС от 3,79 евро. По-евтин мед от страните членки предлагат само Унгария (1,97 евро) и Румъния (1,82 евро). Това сочат официални данни, цитирани от Областния информационен център в морската столица.

Сред трудностите, които изпитват родните производители на пчелни продукти, те посочват недостиг на финансиране и на квалифицирана работна ръка, високи разходи, пречки при реализирането на продукцията, тромава бюрокрация, недобре развита преработвателна база.

Техните колеги от Румъния произвеждат над 20 хил. тона мед годишно. Като голям проблем в сектора румънците откроиха третирането на рапицата с химикали, което води до измиране на пчели, заяви по време на срещата Лауренти Драсовеан от град Галац.

Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай с годишен добив от над 114 хил. тона, увериха от Института в град Орду. В страната има пет вида пчели и 8 милиона кошера. Сред най-популярните са мед от цветовете на кестен, лешник, червена детелина, рози, липа, мента, коприва, орех. 

Общият износ на мед на Молдова е 4,5 хил. тона. Едва 1% от продукта се произвежда от фермери, останалите 90% се добиват в домашни пчелини. Докато преди години ЕС е налагал забрани за внос от тази страна заради антибиотици в меда, в момента тя изнася висококачествена продукция, уверяват пчеларите от Молдова.

В Украйна има 4 милиона кошера и над 400 хиляди производители. Страната добива 100 хил. тона мед годишно, отбелязаха от Регионалната търговско-промишлена палата на град Николаев. Голяма част от продукцията е за експорт, най-вече за страните от ЕС, САЩ, Турция, Израел. През 2018 г. приходите от износ на мед са 98 млн. долара. 

Чернобилската авария няма негативно отражение върху сектора. До момента не са открити следи от радиация в пчелните продукти, увериха от бранша в Украйна. Проблем за него са ниските изкупни цени, които отказват много от пчеларите да се занимават с този бизнес.