Ако харесвате романите на Агата Кристи, знаете, че две следи не са доказателство, но две неща, които се случиха наскоро, подсказват, че селското земеделие вече губи значимостта, която имаше за ЕС, пише Euractiv.

Биологичните животни и площи от Агроекология се местят в екосхема

Изданието пита дали си спомняте дните, в които другите сектори изпитваха завист към земеделието. Тогава те се оплакваха, че не получават същото внимание (най-вече същите пари) като него.

„В Брюксел виждат само икономическите проблеми. Кравите са по-важни от здравето на хората. Министрите на земеделието се събират всеки месец“. Това каза бившият комисар по безопасността на храните Витенис Андриукайтис в скорошно интервю за Euractiv.

Възможно ли е дните на кравите да са преброени?

Преди броени дни бе съобщено за писмо, което е подписано от 16 министри на земеделието на ЕС. То е изпратено до шведското председателство. В него те изразяват тревогата си, че съществува сериозен риск от маргинализация. Твърде много са законодателните документи, които се обработват от министри на околната среда, а пряко засягат земеделието и горското стопанство

Все по-голямото внимание, което се посвещава на справянето с климатичните и екологичните проблеми, заглушава гласовете на министрите на земеделието. Те нямат думата и това ги кара да се чувстват “заобикаляни”.

Друг сигнал, че министрите на земеделието стават все по-малко актуални, е решението на шведското председателство да отмени Agrifish Council – месечната среща на министрите на земеделието от ЕС - за февруари. Обяснението е, че дневният ред е натоварен и има място само за “срещи с достатъчно съдържание“.

Въпреки че е вярно, че подобно нещо се е случвало в миналото, определено не е често срещано явление, отбелязват от Euractiv.

Решението на шведското председателство е изненадващо и поради друг повод - инфлацията на храните расте. В момента фермерите са изправени пред едни от най-трудните времена в новата история. Те са притиснати между рязко нарастващи разходи за фуражи, суровини и енерги

Алармиращо е и отсъствието на шефа на земеделието на ЕС Януш Войчеховски, когато беше представена хранителната част от Зелената сделка – известна още като стратегия „От фермата до трапезата“. Все повече тежест има екологичната политика на ЕС, отколкото законодателите в селското стопанство. Последни е възможно да бъдат понижени до работа само по Общата селскостопанска политика (ОСП). Тя ще се превърне в единствения инструмент в инструментариума.

Промените в приоритетите на ЕС обаче имат потенциала да засегнат и ОСП. Наближава  обсъждането на бюджета за програмата за периода 2028-2034 г. Въпреки настояването на комисаря по земеделието Войчеховски, напълно вероятно е по-голям бюджет за земеделие в следващата МФР да няма.

За трудната ситуацията, в която се намира селското стопанство на Европа, говорят красноречиво думите на представител на въгледобивното лоби. В скорошно интервю, говорейки за въглища и други изкопаеми горива, той заяви, че се „страхуват, че ще се окажем в ситуация, подобна на европейското земеделие“.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Няма възрастово ограничение по Преходната национална помощ за овце и кози

Промени в обвързаното подпомагане влизат в сила от тази година

Как ще се подпомагат застрашените от изчезване говеда?