Биологично животновъдство, биологични фуражни култури, биологични постоянно затревени площи се подпомагат само в интервенцията Екосхема за биологично земеделие (селскостопански животни). В Агроекология няма подпомагане нито за биологични животни, нито за биологични постоянно затревени площи, нито за биологични фуражни култури. Това стана ясно по време на разяснителните срещи по Стратегическия план за земеделци във Велико Търново.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

“За да получите подпомагане по екосхемата това изискване за биологични животни е обърнато в биологични площи. Трябва да имате гъстота до 1 ЖЕ/ха, като плащането е на хектар. Тоест когато отивате да заявите подпомагане, вие заявявате площ, но при изчислението на това подпомагане, влизат и биологичните животни", разясни Аделина Стоянова.

По екосхемата ще се подпомагат говеда, биволи, овце, кози и свине, като бюджетът за 2023 г. е  6 660 662  евро. Изискването е фермерите да имат минимум 0,5 ха - пасищни площи/фуражни култури.

Стопаните следва да спазват изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848.

По думите на Аделина Стоянова особеността тук е, че се подпомагат животни и площи в преход, но за определен период. 

“Една площ в преход ние можем да я подпомагаме само в рамките на 2 години. След това ще започнем да я подпомагане като биологична. Тази площ можете да я държите в преход колкото искате, но трябва да сте наясно, че няма да получавате субсидии в такъв случай, след като минат 2 години. Затова и ставките са еднакви - 357,85 евро/ха. Тази ставка в момента е по-висока от досегашната”, заключи Аделина Стоянова.

Екосхемата е доброволна, а поетите ангажименти са едногодишни.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg