Няма възрастово ограничение по Преходната национална помощ за овце и кози. Това каза Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” във Велико Търново, във връзка с новите моменти по схемата.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

"По схемата могат да кандидатстват всички стопанства с над 50 животни. А тези овце и кози, които не можете да заявите заради ограничението на възрастта по Развъдната интервенция, можете да заявите по Преходната национална помощ", разясни Стоянова.

Изискването е стопаните да продължават да отглеждат най-малко 80% от заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

"По преходната национална помощ за говеда и биволи имаме нова референтна дата, която е 31 декември 2018 г. Сега фермерите трябва да отглеждат поне 50% (половината) от броя на животните, за да са допустими за кандидатстване. 

Например към 31 декември 2018 г. по системата на БАБХ сте имали 100 животни (без значение дали са били мъжки или женски и без значение от възрастта), а в момента имате поне 50 в стопанството си, тогава заявявате преходна национална помощ.

Бройките за преходната национална помощ ще бъдат автоматично заредени в системата, няма да ги посочвате, не е необходимо и да ходите да питате колко са ви били животните тогава. От системата на БАБХ, Фонд "Земеделие" директно ще си взема бройките", заключи Аделина Стоянова. 

Що се отнася до средствата от националния бюджет, общият размер на преходната национална помощ, която може да бъде предоставена по сектори, се ограничава до следните проценти от равнището на плащанията във всеки от специфичните за секторите финансови пакети, разрешени от Европейската комисия през 2013 г.

•    50% през 2023 г.,
•    45% през 2024 г.,
•    40% през 2025 г.,
•    35% през 2026 г.,
•    30% през 2027 г.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg