Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) входира искане за de minimis заради високата инфлация и непрестанно повишаващите се цени на суровините, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

“Настояваме през месец Февруари да стартира прием на документи по de minimis заради продължаващата обстановка с покачващите се цени на електроенергия, горива, фуражи и т.н”, обясниха от НОКА.

Според съпредседателя на асоциацията Симеон Караколев са нужни ритмични плащания към животновъдите, за да оцелеят и да се справят с трудната обстановка.

“Все още сме в такова положение, че на всеки шест месеца трябва да има извънредно плащане за подпомагане на производителите, като част от компенсаторните механизми, предвидени за подобни тежки случаи. Сега настояваме за de minimis, а през лятото ще очакваме и извънредната помощ заради войната в Украйна”, обясни Караколев.

Общата стойност на последния одобрен такъв de minimis възлизаше на малко над 23 млн. лева. Помощта беше изцяло изплатена през месец март 2022 г. за изхранване на животните. Субсидии получиха животновъдите, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки.