Шийтаке са известни със своите вкусови и лечебни свойства. Освен това този вид гъби може да се съхраняват дълго време. Става дума за нишова култура, която може да намери своя купувач зад граница, пише zerno-ua.com.

Гъбите – един все по-атрактивен пазар

Според анализатори в Украйна отглеждането на шийтаке е перспективен бизнес. Тази оценка изхожда и от факта, че въпреки известните сложности при производството, търсене има.

По думите на икономиста Андрей Ярмак от FAO, като се има предвид увеличаващия се пазар на гъби, с шийтаке може да се печели добре.

Този пазар постоянно се увеличава. Не трябва да се забравя, че гъбите шийтаке сами по себе си са изключително ценен диетичен продукт с доста полезни свойства, допълва той.

В България гъбата шийтаке не е добре позната, това коментира за Фермер.БГ Валентина Зочинова, производител на гъби шийтаке и кладница. Младата жена се занимава с отглеждането на културата от няколко години и смята, че тя заслужава да бъде популяризирана.

Хората не познават тези гъби. Нашата функция в момента е да популяризираме техните полезни свойства. Пазарът е изключително свит и малък, но за момента сме доволни“, допълва Зочинова.

Фермата като източник на средства не е достатъчна, за да покрие разходите на семейството, но работата е удовлетворяваща, както и усещането да видиш един човек, който се е запознал с тази гъба, усетил е вкусовите й качества и лечебни свойства, казва още тя.

По думите на Зочинова най-вече у нас се търсят печурки, манатарки и тези гъби, които старите хора са свикнали да си берат в горите.

През годините информацията се предавала от уста на уста. По този начин хората са се обучавали и това, което е налично в близката горичка,  е това, което познават, казва тя. Въпреки всичко е амбицирана да продължава да се занимава с отглеждането на шийтаке и кладница и да популяризира полезните им лечебни свойства.