Отглеждането на черен орех има своите преимущества. За тях разказва земеделецът Михаил Костюк, който има плантация с ценната култура и планира да започне да отглежда свине, за да търсят трюфели като в региона Пиемонт, пише изданието golos.com.ua.

Екзотика: В очакване на новата реколта от физалис

Костюк е роден и живее със семейството си в село Банюн, на 30 км от Лвов, Украйна. Започва да се интересува от земеделие още през 1996 г., когато е на 19 години. През 2004 година засажда 10 ха ябълкова градина, смесена с орехи, и така създава т.нар. защитна ивица.

Паралелно се занимава с животновъдство, оттам и сериозният опит в селекцията на свине.

През 2010 г. Михаил е избран за председател на земеделския съвет в родния Банюн. Три години по-късно става депутат в местния съвет. Той обаче е влюбен в земята и никога не е преставал да бъде земеделец. Постоянно се е развивал и е участвал в различни земеделски конференции, на които споделя опита си.

Напълно възможно е Костюк да притежава най-голяма в Украйна плантация от черен орех. Тя е с площ 40 ха. Започва да отглежда тази култура, тъй като я смята за перспективна.

Още от първата година може да се събере печалба – от листата се приготвят чайове и настойки, полезни за подсилване на имунитета, споделя фермерът.

Ценна е и дървесината на черния орех – тя се използва в частност за изработване на детайли в скъпи автомобили и яхти, за производството на мебели и др.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Луфата - нишова култура с огромен потенциал

Нова ниша: Содово вълмо - предимства и причини да опитате

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара