Да се използва познанието за развитие на стартъпите и всичко подходящо, което може да се приложи в стимулиране за  изграждането на малки селскостопански ферми - от 1 до 50 дка обработваема площ.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Идеята е да им развържем ръцете, да могат да произвеждат завършен продукт с гриф "ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНО" например. От друга страна да не изискваме от тях, все едно са голяма фабрика, само да са регистрирани като производители и да имат прилична отчетност. Тази идея предлага в социалните мрежи депутатът и член на Комисията по земеделие в Народното събрание Иван Манев. 
“Когато този малък производител порасне, ще растат и изискванията към неговото производство. Респективно с неговото израстване ще се увеличават и възможностите за финансова подкрепа (точно както в стартъпите - стъпково финансиране, базирано на резултати). Ако пък реши да си остане малък, няма проблем, остава и се грижи с любов за това което отглежда и произвежда”, казва Манев.

Според идеята, контролът върху тези малки производителите може да е от самите хора. 

“Производителят прави отворено стопанство и аз мога да ида и да видя къде произвежда домашното сирене и кашкавал, как гледа животните, от какво произвежда домашната лютеница”, разсъждава депутатът. 

Според Манев дигиталните специалисти могат да намерят допълнителна ниша, помагайки на малките производители с онлайн присъствие в района на доставка, който фермерът човек може да обслужва.

“Също така през уикенда мога да отида в стопанството му и да си набера краставици и домати, които надлежно ще си платя и децата ми ще видят от къде идва млякото”, вълнува се народният представител и допълва, че това е много подходящо за малки ферми покрай големите градове. 

По думите му след като се отворят възможности за такъв тип стопанства и те тръгнат да се развиват, логична следваща стъпка ще са и хъбовете, където ще могат да продават своята продукция директно на магазините.

“На ясно сме, че основният проблем през такива стопанства е пазарът на продукцията, но давайки им възможност за краен продукт, това доста ще им помогне към удължаване срока на годност на продукцията, както и добавяне на допълнителна стойност”, смята Манев.