„Положението е трагично в село Селце. За 20-30 минути паднаха от 67 до 70 литра дъжд. Водата извлече всички посеви със зеленчуци!“. Така описва картината в каварненското село Екатерина Кирчева, дългогодишен зеленчукопроизводител.

Георги Василев: Сигнализирайте ни, ако имате наводнени ниви

Тя споделя, че в неделя и понеделник над Селце – землище, станало известно със своето зеленчукопроизводство, са се изсипали порои, градушка и е минала буря. Природните аномалии са засегнали половината от селото. По-късно е установено, че стихията е унищожила голяма част от зеленчуковите насаждения по пътя, в населени места от Каварна и Шабла. 

Според потърпевшите най-страшни са пораженията от пороите. Те са извлекли както насажденията с домати, патладжан и пипер, така и част от поливните системи. 

Градушката също е нанесла щети, но растенията са в такава фаза, че могат да компенсират и да се възстановят, пояснява още Екатерина. Според дамата по-страшни ще бъдат последствията от обилната влага, която ще донесе много болести. Семейното стопанство обхваща 195 дка с пипер, патладжан, домати и дини. 

В момента дъждовете над крайморските общини не спират. Пресъхналите доскоро полета не могат да поемат падналото количество и на места плуват във вода. 

Светослав Петков също е потърпевш от пороя и бурята, минали над Селце. Природните стихии са отнесли половината от насажденията му с домати. Младият фермер не крие опасенията си, че потопът и валежите ще рефлектират както върху количеството, така и върху качеството.

По думите му влагата ще отключи редица гъбични и бактерийни заболявания по зеленчуците не само на открито, но и в оранжериите. Оказва се, че водите не са пожалили закритите съоръжения и част от тях са във вода. Заедно с баща си младият производител отглежда 200 дка зеленчуци. 

През последните години природата е изключително немилостива към крайморските общини. Лятното засушаване вече стана обичайно за региона и в продължение на 3-4 месеца не падат валежи. Това рефлектира както върху отглеждането на основните полски култури, така и върху зеленчукопроизводството.

Според Светослав Петков обаче валежите и наводненията са по-сериозният проблем за производителите на пипер, домати, патладжан и дини. Много от производителите на зеленчуци са инвестирали сериозно в системи за напояване и модерни оранжерии, за да не бъдат зависими от климатичните условия.