Зачестиха сигналите за наводнени полета с пипер и други зеленчуци и плодове, алармира в писмо до Агри.БГ Георги Василев - организационен секретар на Асоциация български пипер и съветник на земеделския министър. 

Температури под нормата: Ще има условия за мани и гниене

Василев отправя апел към членовете да се свържат с асоциацията, ако през последните дни насажденията им са пострадали от засилените валежи.

“...сигнализирайте бързо и точно с цел вземане на адекватни мерки. Интересуваме се от собственика ,населеното място, областта, декарите, вида на зеленчуците или плодовете и дали някой към момента Ви помага. Застраховка имате ли и върху каква цена е застрахователната полица”, пояснява Василев и подчертава, че фермерите могат да изпратят тази информания на асоциацията по телефон, имейл, месинджър, вайбър и други канали за комуникация, които ползват.

Дъждовете продължават и ситуацията ще става още по-критична, обобщава Георги Василев. “Помогнете ни, зада Ви помогнем! Ден година храни !“, завършва призива си той.

Агрометеорологичната прогноза предвижда валежите да продължат през цялата седмица, като те ще са придружени и с температури под нормата. Ще има условия за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на черешите, сиво гниене по ягодите, струпясване и сачмянка по овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури. Остава повишена и вероятността от градушки.