Втора година в овощната градина на Калин Кръстев няма кайсии.

Данните говорят: Лидер по произведени плодове е Югоизточният район

„И тази пролет, както миналата, снегът сякаш изчака тъкмо да цъфнат и заваля върху цвета им. По същата причина нямам и череши. Сливите са толкова рехави, че минавам покрай тях, без да ги поглеждам. Това, което оцеля от снега се рони сега заради големите температурни амплитуди”, разказва стопанина.

Единствените дървета, които ще дадат плод в градината му и то, ако не ги порази градушка или не ги спече суша и жега като това лято, както през миналата година са ябълките. Поне те са родили и засега задържали доста плод, но стопанинът не смята, че само тази овошка му е достатъчна.

 „Четох на много места вече за климатичните промени. Говорих със специалисти, които ми препоръчаха да насадя  по-късни сортове кайсии и череши. Това за мен обаче е твърде отчаяно действие. Известно е, че едно дърво не е като пипера да роди още в годината, в която си го насадил. Нужни са поне 5 години. А никой не може да прогнозира как ще се промени през това време същия този климат. Аз по-скоро съм на път да се откажа от това занимание”, споделя Калин.

Все още не е сигурен с какво точно ще се заеме, но ще търси вариант с такива насаждения, които не изискват такъв голям период на отглеждане, за да започнат да се отплащат с реколта. Според него това е единственият му вариант да се справя и в бъдеще с климатичните промени, които според него не подлежат на точна прогноза, но няма да са към по-добро.