Тази година ще е поредната лоша за лавандулата, заяви пред Агри.БГ производителят от Пазарджишко Пламен Сираков. По думите му насажденията ще бъдат повлияни от лошите метеорологични условия, тъй като лавандулата има нужда от продължително топло време, за да налее повече масло. 

В очакване на жътвата в Добруджа!

Очаква се кампанията по събиране на лавандуловия цвят да закъснее – след средата на юни, а добивите да са с по-ниско качество заради валежите, ако тенденцията се запази, заявява Сираков.

Вече стана ясно, че за сектор „Розопроизводство“ ще бъдат въведени компенсаторни мерки, но пред Агри.БГ зам.-министър Явор Гечев каза, че по отношение на лавандулата “не очаква точно същата ситуация”. „Там нещата са малко по-различни. Да, стрес ще има, но не мисля, че ще има значими проблеми с лавандулата“, подчерта той на БАТА АГРО.

Другият основен проблем при лавандулата според Сираков са големите обеми на производство и ниското качество.

„В лавандуло- и розопроизводството има цикличност, която ясно се следва. Тези цикли съм ги минавал 3 пъти, откакто съм лавандулопроизводител. За розите той е около 7 години, за лавандулата – 5-6 години. В момента лавандулата е малко извън стандартните норми, по простата причина че наистина има прекалено нови насаждения, а и сами си създадохме доста голяма конкуренция в много съседни държави, тъй като се изнасяше нерегламентирано разсад“, коментира Сираков.

Въпреки ситуацията той мисли, че пазарът ще се саморегулира и качественото масло ще се търси. По думите му големите обеми на производство със Северна България водят до повече добив, който обаче е с по-ниски основни показатели за качество на маслото, за разлика от Розовата долина и районите около Панагюрище, Стрелча и Подбалкана в Южна България. Там почвите са песъчливи, бедни, традиционно се получава по-малко, но по-добра продукция като качество.

В Добричка област е чернозем, а тази почва не е подходяща за отглеждане на етеричномаслени култури, в частност рози и лавандула. Това голямо производство, но с ниско търсене, смъква цената и се получава дъмпинг на ценовите показатели в страната, което е неизгодно за държавата“, категоричен е Пламен Сираков.

Той обаче не смята, че решението е в районирането на продукцията, а по скоро в държавен механизъм за контрол на качеството. По този начин би се отговорило на пазарните нужди, а некачествената стока сама ще отпадне с времето.

Миналата година стигнахме пика на предлагането и логично е сега да се спуснем по кривата надолу, отчита Сираков и предлага:

"Нека се направи същото, каквото бе предприето за розите – минават инспектори и съгласуват стандартизирането на сорта. Даже сега е моментът - преди цъфтеж, тогава най-лесно се определя сортът на лавандулата."