Поройните дъждове са наводнили зърнени складове в района на град Дунавци. Пострадалите земеделски производители са държали в тях царевица и пшеница. Подобно е положението със съхраняваната зърнена продукция и при фермер в град Димово.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„Има наводнение и на ниви. На големи масиви се среща заблатяване, но то обхваща около 5-6 декара на отделни места, като надеждата е, че част от посевите ще се възстановя“, коментира за Агри.БГ Жечко Андрейнски,  председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Падналите дъждове в региона са преминали 100 литра на квадрат и по тази причина все още има незасяти площи за 2023 г. Става дума за около 20 000 дка, в които тежката земеделска техника не е успяла да влезе и през ранната пролет, както и сега.

До края на юни жътвата на ечемика и рапицата може да започне в ниските части на Видинско. Докато на по-високата тераса няма как да се случи. Пшеницата в момента е в млечна зрялост, това ще отложи прибирането и между 5 и 10 дни в зависимост от района. Масова жътва се очаква в началото на юли, като състоянието на посевите е добро.

Складовете във Видинско са пълни с непродадена миналогодишна продукция

Пораженията в пълните складове не са случайност, като се има предвид, че много зърнопроизводители и в този край на страната не са успели да продадат миналогодишната си продукция, заради масовия внос от Украйна.

Самият Жечко Андрейнски също все още има на склад царевица и слънчоглед, но е успял да "изчисти" житото, макар и на смешната цена от 300-350 лв./т. В сделки като тези в никакъв случай не става дума за печалба, става ясно от думите му. През тази година разходите за производството на пшеницата ще бъдат около 300 лева.

„За да се покрият разходите на земеделските стопани цени под 40 ст. са недопустими. На места в региона рентите са значително повишени, освен това наемите за ниви от държавния и общинския поземлен фонд също са високи и това също ще окаже влияние“, сподели стопанинът. 

Жечко Андрейнски: Без реално ограничаване на вноса на олио и слънчоглед, както и на пшеница и брашно, няма да се реши проблемът с препълнените складове. 

В последно време има известно раздвижване на търговията с маслодайната култура, като сделки стават на 650 лв./т, което е наполовина от миналогодишната цена. „Принудени сме да продаваме, защото този слънчоглед след като стои две години на склад вече губи качества, пада киселинността му и т.н. Загубите за складирането се формират предимно от слънчоглед, който е намокрен и вкиснал, както и за третирането на складовите неприятели“, уточни специалистът. 

В същото време няма пазар и за пшеницата, но тя има по-дълъг срок на съхранение при правилна поддръжка на складовете.