В последните дни станахме свидетели на горещи дебати около бъдещето на украинския износ по суша. И ако недоволството на Микола Солски (земеделски министър на Украйна) можеше да бъде разбрано до известна степен, то позицията на няколко европейски държави, настояващи ограниченията да отпаднат без изключения, предизвикаха истинско недоумение.

В последните дни Румъния също стана по-активна по въпроса, след като в петък министърът на земеделието Петре Даеа обяви пред медии в страната: „Румъния официално поиска от ЕС забраната да бъде удължена до края на годината“.

Разбиране по темата прояви и Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който каза, че е необходимо мерките да се удължат "поне" до края на октомври, въпреки съпротивата на Киев и на някои страни членки.

В крайна сметка, още в понеделник Полската агенция за печата (PAP), позовавайки се на свои източници обяви, че ЕК ще удължи до средата на септември забраната за внос на храни от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

„Получихме от ЕК проект на нов регламент, забраняващ вноса на 4 продукта в 5-те страни“, написа Робърт Телус, земеделски министър на Полша в Twitter. „Продължителността на проекта е до 15 септември тази година. Това е проект, но се надявам да влезе в сила от утре", добави той.

Първоначалната реакция на министърът на земеделието в Украйна Микола Солски беше да откаже коментар с мотива, че ще коментира едва след официалното публикуване на решението на Европейската комисия. Малко по-късно той настоя, че забраната за износ е нарушение на предишни споразумения и призовава ЕС да я отмени.

Говорител на Европейската комисия коментира темата: „мерките не ограничават украинската пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, тъй като те могат да се продават на всяка друга страна от 27-членния блок“.

Този наглед неутрален коментар, всъщност се оказва абсолютно изчерпателен в настоящата ситуация. Дали ще има, или няма да има забрана за влизащото в България украинско зърно не е от решаващо значение за проблемите у нас.

Истинските проблеми са свързани с това, че количествата украинско зърно продължават да заливат международните пазари, изхвърляйки ни от тях.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направате безплатна регистрация в Агринайзър сега!