Полша възнамерява да дари част от зърното, внесено от Украйна, за хуманитарна помощ на трети страни. Това стана ясно от думите на говорителя на полското правителство Пьотр Мюлер.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„По време на срещата между министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки и министъра на икономиката на Саудитска Арабия е имало разговори за износ на част от зърното от Полша като хуманитарна помощ“, каза Мюлер и добави, че Правителствената агенция за стратегически резерви "вече извършва дейности, свързани с купуването на зърно".

Говорителят на полското правителство добави, че именно използването на част от украинското  зърно, което е пристигнало в Полша през последните месеци за хуманитарни цели, „може да бъде един от начините за разрешаване на кризата, причинена от безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна“.

Около 2 милиона тона украинско зърно са били внесени в страната през последната година, според официални данни на полски служби, пише urdupoint.com.

Полски заместник-министър на външните работи коментира през изминалия месец, че правителството във Варшава  преговаря със страни от Африка и Близкия изток за увеличаване на износа на зърно, тъй като се стреми да освободи място за съхранение преди тазгодишната реколта, на фона на притока на украинско зърно, пише polskieradio.pl.

В края на март министър-председателите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия публикуваха съвместно отворено писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призовавайки за мерки за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на украинско зърно.

На 15 април Полша, заедно с Унгария, забраниха вноса на украински селскостопански продукти до 30 юни, позовавайки се на необходимостта да се защитят местните фермери от неконтролирания приток на евтино зърно. Словакия последва примера на 17 април, а България на 19 април.

На 28 април петте държави се съгласиха с предложението на Европейската комисия за премахване на националните ограничения върху украинския внос на зърнени култури. На свой ред ЕК обеща да предостави 100 милиона евро финансова помощ за фермерите в тези страни.