Множество проблеми, които доскоро изглеждаха далеч в бъдещето, вече ни застигнаха. Климатичните промени поставят под риск световната продоволствена сигурност, докато нуждата от храна на глобално ниво не спира да расте. 

Четете още: В пловдивското Ново село пасище може да се превърне във фотоволтаичен парк

 

Производството на енергия трябва бързо да се промени и да стане “еко”, за да имаме шанс да забавим глобалното затопляне. Войната в Украйна пък ускорява допълнително необходимостта от преход към по-зелени източници на енергия и от повече сигурност в хранителната система.

И именно тук се появяват фотоволтаиците, за които сме ви разказвали не един път. Но трябва ли едното да бъде за сметка на другото? 

Още по темата: 2 100 дка земеделска земя може да се превърнат във фотоволтаичен парк

 

Безспорно е, че агроволтаиците - съчетаването на земеделски култури с фотоволтаици върху една и съща земя, биха могли да донесат много ползи. 

Но прави ли се по този начин? Не. Поне към този момент.

Непрестанно получаваме сигнали за така оскъдните пасища за животновъдите, които по една или друга линия се превръщат във фотоволтаични паркове. 

Екип на Агри.БГ видя изграждане на соларен парк не само на плодородни почви и пасища, но и на поливни земеделски парцели. Паркът се намира на главен път до село Граф Игнатиево, Пловдивско.

Ясно се вижда как каналът на "Напоителни системи" стои безстопанствен и неработещ. А някога е бил свързан към тези полета, на които сега има само и единствено фотоволтаици. Те обаче нямат нужда от напояване.

Преди време се говореше за мораториум върху строежи на фотоволтаични паркове на земеделска земя. Щяха да се мислят правила и да се променят законовите рамки. Засега обаче нещата остават на "stand-by".