Намери се политическа партия, която да внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за мораториум върху промяна на предназначението на държавни и общински земеделски земи, на които се изграждат фотоволтаични паркове. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) по време на пресконференция..

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Предлага се министрите на земеделието и на околната среда да определят реда на промяна на земеделските площи и да се изработи закон, с който да се забрани  отдаването на нивиза изграждане на фотоволтаици.

“Пуснахме сигнал до ВАС, които ни отговориха, че няма извършено престъпление в отдаването на такива земи, а по-скоро има държавнически проблем”, обясни Караколев.

По думите му това, което се наблюдава, е отдаване на подобни масиви в начин на трайно ползване ниви, ливади и пасища, за много дълъг период от време.

“На места такива държавни и общински имоти се дават за 30 години на концесия. А някъде се продават”, добави Караколев и коментира, че сигналите, които са получили от НОКА, в това число и от читатели на Агри.БГ, са за над 30 000 дка.

В документа, внесен в Народното събрание, се уточнява, че става въпрос за терени, обикновено в малки населени места, които се използват и към момента от животновъди.

Впоследствие обаче биват отдаване с учредено право на строеж с решение на общинския съвет и то за огромни периоди от време, като в повече заявления не е посочена крайна дата.