Германска компания иска да изгради фотоволтаичен парк в Стамболийски. Фермери от района обаче не са съгласни с това.

Вижте още: Умни градове: Рециклиране на отпадъчната вода позволява многократното й използване в земеделието

 

За инвестиционното намерение се говореше още през месец април 2022 г. Германската компания дори се срещна с кмета на общината Георги Мараджиев. Тогава пред медиите беше съобщено, че става дума за инвестиция за над 15 милиона евро, като терените са около 260 дка в района на бившата кариера до Ново село и Триводици.

Фермери от региона сигнализират на Агри.БГ, че всъщност става дума за 1500 дка пасища и мери, които дори попадат в Натура 2000.

Земите, които са общинска публична собственост, не се отдават на животновъдите, тъй като служителите били предупредени, че се гласят за фотоволтаичен парк - коментират читатели на Агри.БГ.

Основните опасения на животновъдите са, че това на първо място са общински пасища, от които фермерите имат нужда. А на второ място, те обясняват, че всъщност не са изследвани до край вредите от фотоволтаиците за хората. 

Стопани коментират, че при поставянето на фотоволтаични панели на определен парцел, след това той губи плодородността си. Това обаче не е научно потвърдено.

Иначе през юни тази година Окръжна прокуратура в Пловдив привлече към наказателна отговорност две длъжностни лица, като едното от тях е именно Георги Мараджиев.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по служба, в периода от 01.01.2018  г. до месец октомври 2022 г., с цел набавяне на имотна облага за себе си и за другиго, като от това могат да настъпят немаловажни вредни последици. На кратко става дума за обществени поръчки за над 2 млн. лева.

Впоследствие Георги Мараджиев определи за БТА обвиненията като абсолютно безпочвени.