Започваме формулировката на т.нар агрофотоволтаици, за да не се унищожават пасищата и да има нормална симбиоза. Това каза земеделският министър Явор Гечев пред журналисти на XI Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

“Не може да правим само кръпки. Отдавна е време да се сложи на масата Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). 

По инициатива на НОКА, продължаваме нещо, което не можахме да завършим предишния парламент. Имах разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и започваме формулировката на т.нар агрофотоволтаици, за да не унищожаваме пасищата, а да можем да правим нормална симбиоза”, коментира Гечев.

Започна XI Национален събор на овцевъдите

По думите му водещото в случая е запазването на земеделските земи и то не само тези с начин на трайно ползване пасища, но и лозя, оранжерии.

“Започваме тази регламентация, надявам се до 2-3 седмици да сме готови със законовите текстове”, добави той.

Какво означава всичко това?

“На практика ние ще направим законова регламентация, в която да могат да се съвместяват земеделски земи и фотоволтаици. Тоест ако има фотоволтаици, те да са 50% от площта (образно казано), да се вдигнат на 3 метра височина и съответно отдолу да може цялото това пространство, с различните тревни смески, да се ползва за пасище.

Идеята е не просто да обръщаме пасищата във фотоволтаици, а да има нормална симбиоза, както има и добри приемири в другите държави”, заключи Явор Гечев.