Община Лесичово  внесе предложение в Общински съвет с искане за отдаване под наем, без търг или конкурс, на 2 100 дка земеделска земя в землището на село Калугерово. Срокът за отдаване на парцелите е за 35 години, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Предложението е следствие на искане от частната фирма „ВИП ЕНЕРДЖИ 2021“ ЕООД - Пловдив, за строеж на фотоволтаични паркове. 

“Странното е, че земята е разположена в 6 различни местности, като тук въобще не искам и да коментирам скандалните 2 100 дка. Подобно предложение, без обсъждане с местните арендатори, земеделци, животновъди и жители, е недопустимо”, коментира председателят на общинския съвет в Община Лесичово - Васил Дамянов в профила си в социалните мрежи.


Забраната за разпореждане със земеделски земи, освен за фотаволтаични паркове, изтича през 2025 г. В тази връзка много от местните земеделци и животновъди биха се възползвали от възможността за наемане и купуване на общинска земя за техните нужди. 

На всички е ясно, че дългосрочно отдаване под наем на ниски цени не носи полза за никого, освен за облагодетелстваните се от евентуалната бъдеща договореност.

Няколко пъти вече ви разказахме как по закон самото предназначение на пасищата и мерите не може да се сменя, освен в определени случаи и при определени условия. На места обаче животновъди се канят на срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват определени пасища. 

Подобна практика вече има в доста общини, а сигналите са от цялата страна и са за над 30 000 дка. За някои от тях, включително и от читатели на Агри.БГ, беше сезиран Върховния административен съд (ВАС).

Оттам заключиха, че "няма извършено престъпление в отдаването на такива земи, а по-скоро има държавнически проблем".