Не е тайна, че децата обичат трактори и комбайни. Затова наближаването на жътвата е повод за празник, но и период от годината, в който рискът от инциденти на полето е голям. Германского издание Agrarheute потърси съвети за безопасност от жените, които се занимават със земеделие. 

Има висок риск от пожари заради горещото и сухо време

По жътва цялото семейство работи. Работи се по 16-18 часа на ден. Машините са на полето. Покрай тях и децата. Докато за малките забавлението е голямо, за големите безопасността е приоритет и не бива да се неглижира. Доказателство за това са трагичните инциденти - каквито има всяка година, когато децата останат без надзор във фермата или по жътва. Да се вземат на полето също е рисковано. Един миг невнимание е достатъчен. 

Какви съвети дават германските фермерки?

Освен оборудване на тракторите и комбайните с камери за задно виждане, те предлагат всеки да разработи за себе си собствени предпазни мерки, докато се работи на полето.

Винаги взимайте децата със себе си. Подгответе за целта възглавници, напитки, закуски, съветва Кати Шилхер. 

Внимавайте, ако детето има навика да се качва по машините, допълва друга фермерка. Нейният син, който сега е на 7 години, често притичва между тракторите. Така по някое време никой не знае къде е. 

Докато сме на полето, давам детето на баба му. Ако не слушат, когато сме заедно по жътва, предпочитам да ги гледа бабата. От самото начало ги научихме къде са опасностите. Това работи добре за всички, казва Корнелия. 

Други дами, заети в селското стопанство, предпочитат да организират пикник в колата. 

Повозете се всички, докато им омръзне, съветва Каро Кленк. След това тя връчва на децата таблети или книги. 

Когато се уморят, заспиват. Затова паркирайте колата на сянка, отворете прозореца и сложете предпазител за деца, за да не могат да излязат на своя воля, допълва тя. 

Фермерката Сабин съветва да облечете децата със светлоотразителни жилетки, а Джулия Шмид на шега предлага да ги завържете




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: С или без БАБХ - резултатът е един и същ

Работи се за европейската регистрация на втори пчелен продукт от Странджа

Риск от Африканска чума по свинете