Пчелари от Странджа работят за регистрация на втори пчелен продукт от региона. В аграрното министерство вече се намира част от документацията, необходима за получаване на защитено наименование за произход Странджански пчелен цветен прашец.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„Досега в Европа и в света няма регистриран такъв продукт, работата по документацията ще продължи през есента, когато отмине активността на пчелините“, съобщи за Агри.БГ Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”.

Той беше инициаторът за регистрацията на Странджански манов мед като защитено наименование за произход, за което получи сериозна подкрепа от сегашния вицепремиер Мариела Габриел. 

Очаква се в близките две години в района да има регистриран втори продукт с европейска защита. 

Медът трябва да се пакетира в региона

За да развие регионът потенциала си е необходимо в Странджа да има предприятие за пакетиране на мед, смята пчеларят. Сега на пчеларите им е трудно да вложат средства така, че да пакетират и подготвят продукцията си за пазара. “Ако в Странджа има предприятие за разфасоване, етикетиране и пакетиране на манов мед, това не означава, че ще се промени качеството му, защото на всеки пчелар продуктът се изследва индивидуално. В случай, че медът не отговаря на един от осемте показателя, които са посочени при регистрацията, продуктът не се пуска като ЗНП“, уточни Тодоров. 

Всяка година производителите на манов мед получават от ДФЗ финансово подпомагане в размер на 1800 лева, които трябва да се ползват за проверка по сертификация, както и за анализи. Ако някои показател не отговаря и няма документ за съответствие с продуктовата спесификация парите се връщат. 

Проблемите трябва да се поставят на дневен ред

Според Тодоров е необходимо да се проведе регионална конференция за използването на защитеното наименование за произход Странджански манов мед с цел повишаване доходите на земеделските производители. „Когато се осъзнае ползата от това ЗНП се очаква много хора да дойдат не само, за да си закупят от продукта, но и да станат производители в региона“, убеден е той.

На подобно обсъждане според него трябва да се съберат производителите, кметовете, областните управители, представители на Областна дирекция „Земеделие“, Областната дирекция по безопасност на храните, директорът на Югоизточно държавно предприятие, директорите на горските стопанства, министърът и негови заместници. 

Нужни са незабавно законодателни промени, за да се съживи Странджа. „Има мед в региона, но всички пчелини са около населените места, защото пътищата са непроходими. На 10-15 км навътре в джунглата на Странджа няма нито един кошер“, споделя опитния пчелар. 

Той смята, че е трябва се подобрят възможностите за търговия с държавите – членки и с трети страни. „Има одобрение на продукта на европейско ниво, но работата по Наредба № 26 ни принуждава да продаваме само на регионално ниво“, уточнява Манол Тодоров, който е категоричен, че ремонтът на наредбата е наложителен.