Според мен Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е една непробудно заспала и то изключително дълбок сън структура, която дори и да бъде сезирана за някакъв проблем, такъв не се открива. Изглежда, че служителите на БАБХ са там само за хубавото (заплатата, престижа), но не и затова, което има да се свърши. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Такъв е опитът с БАБХ на младата фермерка Вероника Росенова, за който тя разказа пред Агри.БГ.

“Сезирахме няколко пъти БАБХ за проблеми в нашето село - Новград, Русенско. Моят опит с Агенцията е, че когато тя бъде сезирани за някакъв проблем, при извършване на проверка, се пишат някакви предписания, които след това дори не се прави проверка затова до каква степен откритите нередностите са отстранени.

Дори при сериозни проблеми, винаги сме получавали откази. Според мен с това си свое поведение, БАБХ просто целят да те откажат едва ли не, и да приключиш да търсиш решението на своя проблем.

Става така че ти знаеш, че си прав, но явно по-лесното е да кажат, че няма проблем. Напротив проблемът си стои. И не знам докога ще продължава така”, каза още Вероника.

Вероника Росенова: С БАБХ или без нея, резултатът е един и същ - харчене на излишни пари за всички работници в нея.

“Проблемът”, който младата дама визира, е свързан с техни съседи, отглеждащи 14 броя животни - крави. Според Вероника и нейното семейство, фермерите, помещаващи се в съседен на тях стопански двор, не спазват добри практики и хуманно отношение, а продукцията от животните, която е с неясно качество, всекидневно се предава на мандра.

“След сигнали, дори БАБХ констатира, че шахтите в този стопански двор не отговарят на капацитета на животните. Те преливат от отпадъчни материи - торова маса. Но дори и при явен проблем, констатиран от БАБХ, нищо не се случва.

Млякото от тези 14 животни отива в търговската мрежа и се консумира от потребителите всекидневно. Всеки ден виждаме как идва камион от една от големите мандри в страната и взема млякото директно от стопанския двор.

Ние като отговорни граждани искаме да получаваме нещо, което е в норми. Но докато БАБХ продължава да си затваря очите за такива неща - неспазване на норми, хигиена и т.н, няма как да стигнем развитите в ЕС страни, колкото и да ни се иска. 

Трябва отнякъде да започне промяната, но явно няма да е от държавните агенции, защото те просто не желаят - колкото по-дълго се задържат на даден пост, толкова по-добре за тях. Така се получава”, каза още Вероника Росенова.

От 20 юни Агенцията по храните има нов изпълнителен директор и това е Светлозар Патарински. 

До този момент Светлозар Патарински е бил директор на Областната дирекция по безопасност на храните - София-област. Той има дългогодишен опит в големи частни компании, където е отговарял за качеството и контрола на храните, посочват от пресофиса на БАБХ. 

Надяваме се големият и дългогодишен опит в работата на Светлозар Патарински да се приложи и на практика в Агенцията по храните, защото нужда от промяна очевидно има.