Прогнозните очаквания за горещи дни поставят в значителен риск земеделските територии в почти цяла Северна България. Според експертите опасността в отделни части е от така наречените екстремални пожари, които са трудни за овладяване и се разпространяват бързо. Най-сериозно е положението в област Плевен, където властите предупредиха стопаните да бъдат особено бдителни.

Кирил Вътев: В петък всеки ще може да приключи заявлението си за директни плащания

„Високите температури и периодите на засушаване са предпоставка за възникването на полски и горски пожари, като от началното на годината тези пожари са 45“, заяви говорителят на полицията в Плевен Мариана Цветкова.

Само през предходното денонощие вече са възникнали няколко огнища.

„Техническа неизправност е причинила пожар в комбайн в землището на село Крета вчера около 17:20 часа. Унищожени са  посеви пшеница 150 дка и зърнокомбайна. Сухи треви и отпадъци горяха вчера и в землището на село Буковлък, град Белене и село Ракита“, съобщава старши експерт Цветкова.

Специалистите напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност, а глобите са в размер от 200 до 2000 лева.