„Жътвената кампания наближава своя край почти навсякъде даже на места е приключила. Добивите от пшеницата и ечемика са изключително шарени, дори на ниво стопанство, съобщи пред Агри.БГ коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Земеделец от Добруджа: Това ще бъде най-скъпото производство на зърно

Той посочи примери с полета в едно и също стопанство, на които е имало различен предшественик и сега реколтата варира с 200 кг/дка и повече разлика между тях. На национално ниво картината също е шарена. В Югоизточна и като цяло в Източна България беше налице суша за есенниците през последния месец и половина. 

В западните части имаше прекомерни валежи, които също имаха негативен ефект върху зърното и финално се стигна до по-ниски добиви, обобщава браншовият представител. По думите му рапицата пък изобщо не е добре никъде в страната. 

„Задоволителна е реколтата от гледна точка на потребителите – има достатъчно зърно. Ако говорим от името на земеделците обаче, добивите със сигурност няма да покрият себестойността, като гледаме цените на международните борси, коментира Проданов.

Той подчерта, че сега няма цена на пшеницата почти никъде в България. „40 стотинки е по пристанищата, а във вътрешността на страната цената пада драстично заради цената на транспорта. Ечемикът е под 35 стотинки, рапицата – някъде около 80 стотинки”, информира председателят на НАЗ. 

Илия Проданов: В момента на тези цени и при тези добиви със сигурност продаваме на загуба.

Последните оперативни данни на Министерството на земеделието и храните, към 06.07.2023 г., обаче отчитат по-високи средни добиви тази година при пшеницата, ечемика и рапицата, респективно с 8,2%, с 8,6% и 15,7%. Средният отчетен добив на пшеницата в страната е 542 кг/дка, а на ечемика – 549 кг/дка.

Официалните данни потвърждават, че прибраната продукция от есенниците е по-малко спрямо миналогодишната по това време, но от агроведомството уточняват, че заради по-късния старт на жътвената кампания количествата изостават съществено спрямо година по-рано.