Намаляват площите, засети с рапица в Крайдунавска Добруджа. 

Четете още: Няма притеснения за пшеницата в Добруджа

 

Все повече стопани избягват да сеят маслодайната култура, защото е много скъпа за отглеждане, според председателя на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов.

"В момента себестойността на рапицата е по-висока от предлаганата цена. Препаратите, които се използват за отглеждането й са много скъпи. Прибирането на реколтата също е трудно, изисква се повече техника. При това положение рапица отглеждат само големите стопани, които имат нужда от по-голям сеитбооборот, за да участват по програмите за екологично земеделие", каза Димов.

През 2023 година площите с рапица са намалели с около 30% в сравнение с 2022 г. На този етап производството е достатъчно, за да задоволи вътрешното потребление. Очакванията обаче са, че площите с рапица ще намаляват и в бъдеще, защото украинският внос продължава и изкупните цени остават ниски, предава БТА.

Климатичните промени също са спънка пред отглеждането на рапицата. Според агрономи летните суши през последните години затрудняват навременна сеитба, а липсата на дъжд забавя поникването. В много случаи щетите от ниските температури през зимата водят до увреждане на продукцията и драстичен спад в изкупните цени.