Посевите с житни култури на този етап се развиват добре, няма притеснения за тях. Влага има, липсват екстремно ниски температури, които да застрашават растенията от порядъка на -20 градуса. Това обобщи проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

„В момента няма драми. От 3-4 години в Добруджа не е имало такава зима. Обикновено зимните месеци минаваха без влага, без сняг, дори с необичайно високи температури, които възпрепятстваха посевите с житни култури да навлязат в покой“, посочи ученият. 

По думите му фермерите не трябва да се притесняват за братенето на пшениците, които заради сухата есен бяха засети по-късно и се забавиха при поникването. Голяма част от тях успяха да компенсират и да наваксат фазите в развитието си. „Няма защо да се притесняват за братенето на растенията. При затопляне на времето пшениците ще продължат да братят и ще се сгъстят. Само на отделни места наблюдавам посеви с пожълтяване, но това е от студовете, възелът е запазен“, посочи още проф.Киряков. 

Данните на Добруджанския земеделски институт показват наличие на достатъчно запаси от почвена влага. Няма опасност от измръзване, тъй като въпреки стопената относително слаба снежна покривка, температурите не падат под -10 градуса. Освен това прогнозите сочат известно затопляне, което може да провокира отново развитието на растенията. 

Друг е въпросът оттук нататък как ще се развият посевите с пшеница, дали ще паднат достатъчно дъждове в критичните фази и доколко ще се отразят станалите обичайни възвратни студове в началото на пролетта. От значение е и приложената технология - подхранването, борбата с вредителите и болестите.

Натрупаната почвена влага към момента благоприятства не само есенниците, които са близо 1 млн.300 хил. дка. Почвените запаси ще повлияят благотворно и на пролетните култури.