В момента цената на пшеницата е добра, но продават тези, които нямат място за съхранение. Очакванията са, че тенденцията за покачване на цената ще продължи.

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове

Така коментира ситуацията на зърнения пазар Боян Димов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренска област. 

Малко над 70 хил. тона пшеница са ожънали през тази кампания земеделските кооперации в Силистренско. Средният добив е между 500 и 770 килограма от декар, съобщи той за БТА.
Почти цялото количество от миналогодишната реколта, което залежаваше в складовете, вече е продадено, става ясно от думите му. 

„Някои от производителите продадоха на голяма загуба. Миналогодишната продукция беше обработвана със скъпи торове и препарати, а беше продадена на около 400 лева за тон, което е недостатъчно.

Въпреки това, няма фалирали кооперации. Хубавото е, че тази година цените на торовете се нормализираха и са на нива съвсем малко по-високи от тези преди войната в Украйна“, казва още Димов.

Той прогнозира, че заради падналите дъждове през юни, земеделците в Силистренско очакват добра реколта и от пролетните култури.