Гръцките козевъди и овцевъди ще получат допълнително подпомагане заради последиците от пандемията от коронавирус. Това стана ясно от думите на министъра на развитието на селските райони и храните Макис Воридис. Мярката е част от цялостна програма за подкрепа на засегнатите сектори. За целта ще бъдат заделени 31 млн. евро, съобщава Agrotypos.gr.

Мярка 14: Започнаха плащанията за хуманно отношение към животните

Какво означава това за самите животновъди? Всеки един от тях, който разполага със стадо, което произвежда литровия еквивалент на поне 100 кг мляко, ще получи по 4 евро на овца/коза.

Допълнително правителството премахва задължението за доставка на мляко на острови, където няма фабрика за сирене.

След задълбочен одит на размера на щетите, понесени от сектор овцевъдство и козевъдство заради коронавируса, е заделена значителна сума, която ще бъде разпределена справедливо като подкрепа.

Министерството ще продължи с последователни стъпки да подпомага всички засегнати сектори и да създава необходимите условия, които ще им позволят да продължат своята работа, каза гръцкият министър.

Това предложение ще бъде незабавно изпратено до съответните служби на Европейската комисия, където се очаква да бъде одобрено, допълни Воридис.  

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Липсата на кланици спъва отглеждането на овце и кози

Животновъди, ето какво трябва да знаете за подмярка 5.1

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?