Северната ни съседка Румъния е на трето място в Европейския съюз по отглеждане на овце и кози. Стадото от дребните преживни животни там наброява 12 млн. глави през 2019 г. Броят им е сходен с популацията в Гърция.

Овцевъди за регистрацията: Браншът предлага диференцирани ставки

Плътността на животните на хектар в Румъния обаче е около три пъти по-ниска, отколкото в Гърция, пише румънският сайт Agrointel, който се позовава на данни на zf.ro.  

Над 30% от производството на овце и кози в Румъния се изнася като суровина, а не се изпраща месо под формата на кланични трупове, чиято цена би била по-висока. Причината е, че липсват кланици.

През 2019 г. съседите ни са изнесли към 3 000 000 овце. Обемът на износа на живи овце е над един милион тона и възлиза на 230 млн. евро.

Липсата на кланици в много райони на страната за животновъдство е истински проблем. Ако износът на живи животни бъде блокиран, Румъния рискува да изпадне в криза.

През последното десетилетие броят на свинете и говеда намаля в Румъния. Тази тенденция не бе регистрирана при овцете и козите. Броят им се увеличава, като през 2019 г. достига почти 12 милиона глави овце и кози. Налице е ръст от 42% спрямо 2006 г. – годината, която предшества присъединяването на страната към Европейския съюз, сочат данни на Националния статистически институт (INS).

Англия, Испания, Румъния

Миналата година Румъния се класира на трето място в ЕС по отглеждане на овце и кози. По-голям брой животни има само в Англия (22 млн.) и Испания (18 млн.)

Плътността на овцете и козите на 100 хектара е само 90 глави, което показва, че добивът е нисък в сравнение с други европейски страни. От тази гледна точка Румъния е на 14-о място в Европейския съюз.

Гърция, страна със стада от овце и кози, подобни на северната ни съседка, има 295 глави/100 ха, т.е. три пъти повече.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биосигурност: Вижте как да гледате прасета във фамилна свинеферма

Дефицит: Свършиха агнетата в Добруджа!

Испания компенсира овцевъди и козевъди до края на извънредното положение