Готов съм за пазара, но не и за търговските вериги. Не съм убеден, че искам да влизам в тях, споделя зеленчукопроизводителят от Варненско Красимир Димитров.

Помощта за продажба в магазините: С продължение и по-голям обхват?

Производството на Красимир е оранжерийно и полско. Отглежа целогодишно пресни зеленчуци – домати, краставици, лук, салата, репички, спанак и ред други. Изгражда стопанството си вече 20 години. Твърди, че на българския производител не му е лесно, но той лично не се радва на Постановлението за търговските вериги.

Това, което казват: „Хайде сега ще бъдете вече във веригите“, не става от днес за утре. Трябва да се планира. Аз трябва да гледам не 15 артикула, а само два, да имам пакетажно и т. н., разсъждава фермерът.

Красимир Димитров: “Това може да стане, ако има по-голяма организация, в която се включват няколко производители. Да има бази за изкупуване по региони. Например складът на една верига е в Пловдив - ако искаш да предадеш продукция, трябва да я откараш там, нищо че после ще се продава в магазина във Варна. Нужен ти е хладилен транспорт и ред други неща. За малкия и средния производител е непосилно да отговори на тези изисквания.“

По думите на Димитров производството за големите вериги няма нищо общо с това за директния пазар. Той отглежда пълна палитра от зеленчуци в по-малки количества, защото такива са потребностите на хората, които отиват на сергията – искат разнообразие и качество. Ако той започне да работи за търговските вериги, това ще убие директния му пазар.

Красимир Димитров: “Къде ще отидат пазарите, ако производителите продават само в магазинната мрежа? Тогава търговците ще трябва да зареждат стока само от борсите. А там качеството не е същото. Не е лесно да си на директния пазар. Около 30% са ми разходите само за това – наеми, извозване, поддържане на човек със заплата и осигуровка. За два квадрата и половина масичка наемът е 180 лв. За да имаш лице, да те виждат хората, ти трябват три маси.

Може и да е по-изгодно, ако знаем, че ще работим с една верига, но по принцип на пазара е по-добрата стока за потребителя, заявява Димитров.

АГРО АНКЕТИ: Биосигурност: Ще има ли полза от специалните подмерки по ПРСР?

За варненския зеленчукопроизводител директната връзка с клиента е много важна и за двете страни. Така се изгражда доверие, хората са доволни, защото знаят какво получават. Производителят пък има гарантирано пласиране на продукцията си. Затова Красимир не вижда шанс в предложенията на търговските вериги. По негово мнение истинската помощ за българското производство е в директното подпомагане на фермерите и намаляване на вноса.

Красимир Димитров: “При нас не е както при големите магазини, където всеки рови. На пазара си има организации, директен контакт с клиента. Ние сортираме продукцията, определяме й цената.

Преди 5 години германците първи започнаха да скачат срещу веригите. Тезата беше, че след 20 години ще си проличи къде хората имат проблем с имунната система и колко важно е качеството на храната. То и сега се вижда. Високотехнологичните храни бълват количество, но са вредни за здравето. Високият добив става с химикали, препарати, торове, а това се отразява на човешкия организъм. Големите вериги искат висок добив.

В стопанството на българския производител третирането с препарати е минимално, той залага предимно на биоподхранване. За доброто винаги ще има пазар, смята Красимир, но това добро ще води битка за оцеляване сред хищниците и тромавата администрация, лаконично завършва зеленчукопроизводителят.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Не може със 100 кг картофи да станеш сериозен доставчик

AgriАнализ: Спасителните мерки за агробизнеса – ефект или дефект?

Българският мед влезе в големите търговски вериги