21 браншови организации у нас поискаха намаляване на ДДС върху непреработените храни и среща с премиера.
Акцентът в искането им е подобряване на конкурентоспособността на българските стоки, намаляване на тяхната цена и изсветляване на продажбите на пресни непреработени храни.

Производители: Искаме по-ниско ДДС

Пред Агри.БГ председателят на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев изложи подробно доводите за това искане и изрази мнение защо държавата също губи от високото ДДС.

Продажбите на пресни непреработени храни в сивия сектор  у нас е над 60%. Държавата губи страшно много пари, заради това че има ДДС 20%.

Производителите се чувстват онеправдани пред вноса

Георги Василев: "Нашите непреработени храни в 90% от случаите се продават в България и те се конкурират със стоките отвън. Зеленчуците и плодовете, вкарани отвън без фактура, нелегално, веднага имат 20% предимство пред нас. Затова 80% от зеленчуците и плодовете у нас са чужди. 

Влизайки в страната ни, чуждите стоки са или без фактура и ДДС, или с 20% по-ниска цена по фактура. Себестойността на българския производител например е един лев и продава на 1,20 лв. Ако себестойността на чужденеца с транспорта до България е също един лев, но той е посочил продажна цена от 0,10 лв., тогава стоката му ще се продава на 1.02 стотинки. Познайте на кого ще му изкупят стоката?! Ние сме онеправдани от вноса. По този начин той си върви, а българското изглежда скъпо."

По думите на Василев няма доставки на зеленчуци и плодове, които да влизат на нормални цени у нас. Той подчертава, че не е работа на държавата да казва на Ханс или Василис каква ще му е цената. Но е работа на държавата да защити и гарантира собственото си производство.

Защо производителите искат чувствително намаление на ДДС?

В своето писмо до премиера браншовите организации припомнят факта, че през 2019 г. министър Танева е заявила, че води разговори с финансовия министър за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците. "Миналата седмица стана ясно, че министър Горанов е казал, че е изключено в тази тежка ситуация да се намалява ДДС за каквото и да било или да се приложи обратното начисляване на ДДС", споделят с възмущение производителите.

Георги Василев: "Защо искаме намаление на ДДС, чувствително при това? Първо, заради вноса, който прави нашата стока неконкурентна. Това затормозява производството. Затова в България производството на плодове и зеленчуци е 20%, а при някои култури – 5%. Производството на пипер между октомври и май месец е 0%.

ДДС от 20% създава условия за корупция по митниците, за неправилно осчетоводяване и в крайна сметка за неконкурентост на родното производство и неговото потискане.

Втората причина – намаленото или премахнато ДДС изсветлява българскоте производство. 60% от производителите продават без ДДС, без фактура, защото крайната цена на продукта е по-ниска и на пазара ще изкупят нея. Изрядният производител ще внесе във фиска 20% ДДС и 10% печалба, а този от сивия сектор няма да внесе нищо. Затова огромен брой избират сивия сектор. 

Трето, намаленото ДДС ще доведе до увеличаване на българското производство. Първите две причини водят до постепенното отказване на родните производители. Особено при по-младите, които идват от Западна Европа със спечелени пари, започват земеделие у нас, научени са от цивилизованите държави, че всеки изкаран цент трябва да бъде обложен, а виждат, че у нас другите лъжат и печелят."

По сметки на браншовика 500 млн. лв. е оборотът на зеленчуци и плодове средно в България. От тях 100 млн.лв. имат ДДС, а с още 10 млн. лв данък печалба стават 110 млн. лв. Сега държавата получава около 20-30 млн. лв. 

"А когато се увеличи производството, ще станат един милиард. Това обаче означава, че тогава няма да има място за „в джоба“. Едно е да се договориш с един импортьор за една комисионна, друго е да се договориш с десетки хиляди малки производители у нас за комисионната. Същата работа е и с магазинните вериги", отбелязва Василев.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

Разковничето за гарантиран пазар

Василев посочва съществуването на адекватна организация на производителите като най-силен фактор за стабилното присъствие в търговската мрежа на българска продукция.

Георги Всилев: "Около половин процент от нашите производители са готови и работят с магазинната мрежа, а около 75% от зеленчуците и полодовете в Централна Европа се продават чрез организации на производители. Когато има такава организация на производителите, самите вериги идват при нас за стока.

Това е разковничето за всичко – организация на производителите с много стока за всеки. Тогава всички биха се съобразявали.

В заключение Василев посочи като огромна пречка за защита на интересите на фермерите липсата на действащ закон за браншовите организации.

Георги Василев: Няма закон за браншовите организации, който да ни сплоти. Аз съм участвал поне на 20 заседания, на които се мисли какво трябва да представлява този закон и така вече 15 години. Няма такъв до ден днешен."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Танева за храните: Няма квоти, няма дискриминация

Фермери към премиера: Сложете ставка 5% по ДДС и за нас

Субсидии за розите: Производителите ще бъдат компенсирани по мярка Covid-19