Браншови организации на производителите на плодове и зеленчуци у нас изпратиха писмо с искане за среща до премиера Бойко Борисов. Темата, която засягат, е високото ДДС на българското производство.

Фермери към премиера: Сложете ставка 5% по ДДС и за нас

"Настоящото писмо е продиктувано от възмущението на гилдията, която представляваме – производителите на плодове и зеленчуци в България“, заявяват производителите и добавят, че:

Ставката от 20% на ДДС за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители на храни, в това число на плодовете и зеленчуците в сравнение с внасяната от ЕС и трети страни, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано без ДДС (често без документ и без проверка от БАБХ за безопасност), което доведе до унищожаване  на сектора и производителите на плодове и зеленчуци през последните 20 години.“ 

Производителите посочват грешки в политиката като причина за това, много хора да напуснат страната и да станат сезонни работници в други държави, „създавайки национален доход и брутна добавена стойност за чужди държави, защото там могат да им плащат по-високи заплати".

Правилно е да се обсъжда и съответно аргументира намалението на ДДС за храните например на  3% или 5 % , в частност за сектор плодове и зеленчуци, който е особено уязвим, предлагат инициаторите на писмото.

„Но за наше огромно разочарование, миналата седмица министър Танева ни попари с новината, че трябва „ДА ЗАБРАВИМ“, защото министър Горанов е казал, че е изключено в тази тежка ситуация да се намалява ДДС за каквото и да било или да се приложи обратното начисляване на ДДС“, недоволстват фермерите.

В призива си те казват още, че приветстват инициативата за намаляване на ДДС на 9% за ресторантьорството, но не приемат факта, че производителите ще трябва да им доставят продуктите с 20% ДДС.

„Ние, представителите на неправителствени организации от сектор производство на храни, настояваме за среща с Вас и в пряк разговор да изложим нашите мотиви и доказателства за ползите от намаляване на ДДС както в икономически аспект, така и в здравословен", се казва в обръщението към министър-председателят.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

От бранша изразяват убеждението си, че намаляването на ставката няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС, както и нелоялната конкуренция, оказвана върху легалните производители.

Писмото до премиера е подписано от 21 браншови организации на българските производители.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за розите: Производителите ще бъдат компенсирани по мярка Covid-19

ЕК предупреждава България заради местните храни във веригите

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?