Първите сделки със зърно в Европа потвърдиха опасенията на специалисти и фермери - търсенето е ограничено, поради което цените запазват низходящата си тенденция, макар да има много лек спад. 

Четете още: Иновативни методи за реализация на земеделска продукция

 

Цените на пшеницата се борят да запазят границата от 220 евро/тона в началото на 2024 г. През миналата година те паднаха с над 80 евро/т миналата година. Причината е големият ценови натиск при износа. В същото време еврото се повиши до половингодишен връх, което оскъпи износа. 

При царевицата стартът е от ниво 198 евро за тон. Цените на рапицата започват да се търгуват от малко под 440 евро за тон.

Малко след началото на годината търговията както на фючърсния, така и на физическия пазар показва много нисък обем на търговия. 

Изключително влажното време и намаляването на посевите с пшеница в Западна Европа продължават да бъдат централен проблем на пазарите, но досега не са успели да спрат спада на цените , камо ли да го обърнат.

Причината за тази тенденция се крие във факта, че особено меката и влажна зима благоприятства растежа на новата реколта 2024 в Черноморския басейн , съобщава agrarheute.com.
Анализаторите на Agritel също така очакват, че през втората половина на текущата пазарна година френският и европейският износ на пшеница ще продължи да изостава от обемите, необходими за повишаване на цената. 

Слабата конкурентоспособност на европейския износ остава основният проблем за възстановяване на цените. Ценовият натиск в Европа обаче се поражда от постоянно високото предлагане от Русия и Украйна на международните пазари. 

Според Руския институт за изследване на селскостопанските пазари (IKAR), делът на Русия в световната търговия с пшеница може да се увеличи до 25% през настоящия сезон (юли 2023 г. - юни 2024 г.) от 22% през предходния сезон. 

„Рекордният дял на Русия в световната търговия с пшеница се очаква да достигне 25%, което е с 3% повече спрямо миналата година. За сравнение, дялът на ЕС е 11%, общият дял на САЩ и Канада е 20%, а общият дял на Австралия, Аржентина и Украйна е 22%", отчитат анализаторите.

Очаква се руският износ на зърно да достигне исторически връх от 36,7 милиона тона през първата половина на сезона – от юли до декември. През миналата година руският експорт е бил 29,8 млн. тона, изчисляват експертите.

Брутната реколта от зърнени и зърнени бобови култури от всички категории през 2023 г. възлиза на 142,6 милиона тона нетно тегло, съобщи Федералната статистическа служба на Русия в края на 2023 г. Реколтата от пшеница е 92,8 млн. тона.