Станимир и Динко Диневи са братя пчелари от Новозагорско, които са поредният добър пример как хоби с вековна история се превръща в съвременен пчеларски бизнес, дори с реализация в чужбина. 

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

„Историята на нашата ферма е още от прабаба ни. Тя е била любител пчелар тогава, когато пчеларството още е било в тръвни. След това баща ни поема щафетата“, започва да разказва Станимир.

Днес той и брат му се доверяват изцяло на системата Лангстрот-Рут – два корпуса, която за тях е по-лесна за работа.

„Дадан-блат е може би повече за хора, които работят другаде. В нашия случай ни е необходима системата Лангстрот-Рут, тъй като форсираме развитието на пило от зимата. Това е много важно, за да може да уловим силна паша, като при нас първа се явява овошките, след което идва рапицата“, обяснява Станимир.

В сезона семейство Диневи имат пчелини, разпръснати на 5-6 места за улавянето на различни паши. Стационарният им пчелин е в новозагорското село Омарчево, където са регистрирани с 250 кошера. 

Станимир е силен в техническата и полевата част. Грижи се основно за здравословния статус на пчелните семейства и за удобствата на колонията като цяло, за да може тя да бъде продуктивна. Стихията на Динко пък са икономическите и маркетинговите въпроси. На баща им се пада работата в цеха – разпечатване на рамките, центрофугиране, изливане на кофите в маторатора, прецеждане и пълнене на тенекиите с мед. 

През септември-октомври правят късна смяна на майки благодарение на резервните семейства, които имат. Защо форсират развитието на пило още през зимата и защо не ги притеснява пашата от рапица, научете във ВИДЕОТО.